2. zahariada
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. sparotok
9. planinitenabulgaria
10. tota
11. bezistena
12. missana
13. bosia
14. getmans1
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. bojil
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. sarang
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. bateico
8. rosiela
9. iw69
10. djani
Куркумата е жълто/оранжева подправка от Индия, принадлежаща към семейството на джинджифила. Мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, известни като канцерогени, куркумата има също така антисептично и противовъзпалително действие.
Куркумата се използва широко в индийската кухня, но ако човек не яде индийска храна всеки ден, как може да включи тази прекрасна подправка в менюто си? Много просто! Като подправя с нея своята топла лимонова вода.
За да се увеличи нейният благоприятен ефект може да се добави и щипка канела, която има противовъзпалителни свойства и може да регулира нивото на кръвната захар.
Съставки:
- 1 чаша топла (не гореща) вода; може да използвате чаша топло мляко, ако е необходимо (бадемово, соево)
- 1/4 ч.л. куркума
- лимонов сок (1/2 лимон)
- щипка канела, по желание
- 1/8 чаена лъжица мед
Начин на приготвяне:
Към топлата вода се добавят куркумата, лимоновия сок и меда (плюс канелата). Разбъркват се добре. Куркумата се утаява на дъното на чашата, така че питието се разбърква докато се пие. Изпива се докато е още топло.
Куркумата придава на лимоновата вода мек вкус и има положителен ефект върху всяка система в тялото. Добавянето на тази мощна подправка към диетата си е едно от най-добрите неща, които можете да направите за вашето здраве.
ТЯЛОТО – ХРАМ НА БОЖИЯ ДУХ - 2. Алкохолъ...
Каркаде - напитката на боговете