Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 07:11 - 20 вкусотии от различни страни, които трябва да опитате
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 2512 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.08.2015 07:12


image

Вкусната част от пътуването заслужава точно толкова голямо внимание, колкото и забележителностите, които се подготвяме да видим. Ето защо решихме да ви покажем 20 различни ястия, които да имате предвид, когато стягате багажа към някое далечно (или не чак толкова – ето ги къде са Сърбия, Черна гора, Румъния…) местенце по света.

Една от привилегиите по време на пътуването е това, че можете да се радвате на всички тези различни, нови и нетрадиционни за нас храни, вкусове и усещания. Важно е да обръщате внимание на местната кухня. Важно е да опитвате новите неща, които ви заобикалят. Да усетите мястото чрез собствените си сетива е най-хубавата част от всяко пътешествие!

1. ВИЕТНАМ – ФО ГА image

Виетнамското „Фо Га“ – пилешка супа с нудели. Според някои това е една от най-големите вкусотии, които можете да опитате в тази част от света.

 2. СЪРБИЯ – ПЪРЖЕНА РИБА

image

Противно на очакваната сръбска скара, предлагаме ви прясна риба, току-що уловена от Дунав. Малките ресторантчета по крайбрежието предлагат множество деликатеси, приготвени по традиционно балкански начин – не здравословно, изпържено до златисто и адски ароматно и вкусно.

 3. ЙОРДАНИЯ – ХУМУС

image

Ако сте в Йордания, не пропускайте да опитате типичния арабски Хумус. Приготвена от нахут, сусамен тахан и подправки, хранителната паста изкушава със специфичния си вкус. Предястието е известно из целия Близък Изток, включително и в Турция, където е един от задължителните елементи на трапезата, особено по празници.

 4. МЕКСИКО – ЕМПАНАДАС

image

Оригинални мексикански Емпанадас. Емпанадас не са типичните здравословни разядки, които може би пазещите талия очакват. Напротив, колкото по-вкусно, толкова по-калорично – това е принципът тук. Пухкаво тесто, пълно с бекон, месо, кашкавал, сирене или друга вкусотия, и всичкото това – изпържено до златисто, хрупкаво и ароматно.

 5. ИТАЛИЯ – ПИЦА

image

Разбира се, че пицата е задължителна в Италия. И сладоледа. И тирамисуто. И лазяната. И панакотата. И преди да отидете, поръчайте си лична тренировъчна програма и режим на хранене, които да започнете да спазвате веднага щом се приберете :)

 6. ТАЙВАН – СПАГЕТИ

image

Може да се изненадате, но дори италианците, които споменахме току-що, признават превъзходния вкус на тайванските спагети – те са една от визитните кулинарни картички на Тайван.

 7. ЧЕРНА ГОРА – ПЕЧЕНО ГОВЕЖДО

image

Органично чисто, добре изпечено, сочно говеждо месо, което се сервира с доматен сос и е просто невероятно на вкус. Ако не е филе, а прясно изпечен черен дроб, би било дори повече от чудесно.

 8. НИКАРАГУА – ГОВЕЖДИ СЪРЦА

image

Говежди сърца в комбинация със зеленчуци на скара. Апетитът ви пристига дори само от аромата.

 9. БУРМА (МИАНМАР) – СУПА

image

От първата хапка се влюбвате в тази супа от говеждо месо в Бурма. Много различни вкусове и много различно усещане.

 10. ФРАНЦИЯ – ОХЛЮВИ

image

Печени охлюви, които определено можете да похапнете на един дъх! Толкова са вкусни, че не търпят отлагане.

 11. САЛВАДОР – БЕЙБИ СКАРИДИ

image

Бейби скариди със зеленчуци и ориз – най-крехкото нещо, което някога може да опитате.

 12. САЩ – БУРГЕРИ

image

Крайно нездравословно, но пък крайно вкусно. Всъщност бургерите са изключително изкушение. А пък ако има и гарнитура от пържени картофки, картинката на вкусотията е завършена.

 13. КОСОВО – ПЪРЛЕНКА

image

Една от местните вкусотии прилича на пица, но тестото е доста по-плътно и по-пухкаво, а всичко върху него е въпрос на фантазия. Спрямо нашите вкусови усещания, прилича повече на пърленка, но както и да го кръстите, ще ви хареса.

 14. ТАЙЛАНД – КАЛМАРИ И ОКТОПОДИ НА СКАРА

image

Калмари и октоподи на скара – на визия подобни на нашите шишчета. Месото е крехко, сочно и много вкусно. Задължително опитайте, ако ви се отдаде възможност.

 15. ГРУЗИЯ – ХИНКАЛИ

image

Хинкали и любимото червено вино на Сталин. Хинкалите са тестени, обикновено пълнени с месо. Вкусът им носи усещането за мекота.

 16. АРМЕНИЯ – КЕБАП

image

Най-вкусният кебап на света. Типично за тези ширини на Атласа, кебапът е повече от задължителен, дори и да не сте фенове на месото.

 17. КОСТА РИКА – ФИЛЕ ОТ РИБА

image

Филе от риба, гарнирано със зеленчуци под всякаква форма и маслини. Цветовете на Коста Рика в ръцете ви – какво по-хубаво от това?

 18. РУМЪНИЯ – СВИНСКО С МАМАЛИГА

image

Свинско с мамалига. Ако решите да го сравните с нещо наше, то определено вкусът наподобява на качамак с пръжки. Само че тук свинското е крехко изпечено, а мамалигата се топи в устата ви от сладост.

 19. ФИЛИПИНИТЕ – ПЪЛНЕНИ КАЛМАРИ

image

Регионът е благодатен на морски дарове, ето защо и специалитетите са предимно от тази област на кулинарията. Това, което не бива да пропускате, ако пътувате натам, са пълнените калмари със зеленчуци.

 20. БЕЛИЗ – БРОНЕНОСЦИ

image

Колкото и да не ви се вярва, там голяма част от хората все още ловуват, за да се хранят. И уловът им често са броненосци. Приготвят ги с ананас и подправки и наистина може да си изядете пръстите.


















Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978824
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031