2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. bojil
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 2512 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 01.08.2015 07:12
Вкусната част от пътуването заслужава точно толкова голямо внимание, колкото и забележителностите, които се подготвяме да видим. Ето защо решихме да ви покажем 20 различни ястия, които да имате предвид, когато стягате багажа към някое далечно (или не чак толкова – ето ги къде са Сърбия, Черна гора, Румъния…) местенце по света.
Една от привилегиите по време на пътуването е това, че можете да се радвате на всички тези различни, нови и нетрадиционни за нас храни, вкусове и усещания. Важно е да обръщате внимание на местната кухня. Важно е да опитвате новите неща, които ви заобикалят. Да усетите мястото чрез собствените си сетива е най-хубавата част от всяко пътешествие!
1. ВИЕТНАМ – ФО ГАВиетнамското „Фо Га“ – пилешка супа с нудели. Според някои това е една от най-големите вкусотии, които можете да опитате в тази част от света.
2. СЪРБИЯ – ПЪРЖЕНА РИБА
Противно на очакваната сръбска скара, предлагаме ви прясна риба, току-що уловена от Дунав. Малките ресторантчета по крайбрежието предлагат множество деликатеси, приготвени по традиционно балкански начин – не здравословно, изпържено до златисто и адски ароматно и вкусно.
3. ЙОРДАНИЯ – ХУМУС
Ако сте в Йордания, не пропускайте да опитате типичния арабски Хумус. Приготвена от нахут, сусамен тахан и подправки, хранителната паста изкушава със специфичния си вкус. Предястието е известно из целия Близък Изток, включително и в Турция, където е един от задължителните елементи на трапезата, особено по празници.
4. МЕКСИКО – ЕМПАНАДАС
Оригинални мексикански Емпанадас. Емпанадас не са типичните здравословни разядки, които може би пазещите талия очакват. Напротив, колкото по-вкусно, толкова по-калорично – това е принципът тук. Пухкаво тесто, пълно с бекон, месо, кашкавал, сирене или друга вкусотия, и всичкото това – изпържено до златисто, хрупкаво и ароматно.
5. ИТАЛИЯ – ПИЦА
Разбира се, че пицата е задължителна в Италия. И сладоледа. И тирамисуто. И лазяната. И панакотата. И преди да отидете, поръчайте си лична тренировъчна програма и режим на хранене, които да започнете да спазвате веднага щом се приберете :)
6. ТАЙВАН – СПАГЕТИ
Може да се изненадате, но дори италианците, които споменахме току-що, признават превъзходния вкус на тайванските спагети – те са една от визитните кулинарни картички на Тайван.
7. ЧЕРНА ГОРА – ПЕЧЕНО ГОВЕЖДО
Органично чисто, добре изпечено, сочно говеждо месо, което се сервира с доматен сос и е просто невероятно на вкус. Ако не е филе, а прясно изпечен черен дроб, би било дори повече от чудесно.
8. НИКАРАГУА – ГОВЕЖДИ СЪРЦА
Говежди сърца в комбинация със зеленчуци на скара. Апетитът ви пристига дори само от аромата.
9. БУРМА (МИАНМАР) – СУПА
От първата хапка се влюбвате в тази супа от говеждо месо в Бурма. Много различни вкусове и много различно усещане.
10. ФРАНЦИЯ – ОХЛЮВИ
Печени охлюви, които определено можете да похапнете на един дъх! Толкова са вкусни, че не търпят отлагане.
11. САЛВАДОР – БЕЙБИ СКАРИДИ
Бейби скариди със зеленчуци и ориз – най-крехкото нещо, което някога може да опитате.
12. САЩ – БУРГЕРИ
Крайно нездравословно, но пък крайно вкусно. Всъщност бургерите са изключително изкушение. А пък ако има и гарнитура от пържени картофки, картинката на вкусотията е завършена.
13. КОСОВО – ПЪРЛЕНКА
Една от местните вкусотии прилича на пица, но тестото е доста по-плътно и по-пухкаво, а всичко върху него е въпрос на фантазия. Спрямо нашите вкусови усещания, прилича повече на пърленка, но както и да го кръстите, ще ви хареса.
14. ТАЙЛАНД – КАЛМАРИ И ОКТОПОДИ НА СКАРА
Калмари и октоподи на скара – на визия подобни на нашите шишчета. Месото е крехко, сочно и много вкусно. Задължително опитайте, ако ви се отдаде възможност.
15. ГРУЗИЯ – ХИНКАЛИ
Хинкали и любимото червено вино на Сталин. Хинкалите са тестени, обикновено пълнени с месо. Вкусът им носи усещането за мекота.
16. АРМЕНИЯ – КЕБАП
Най-вкусният кебап на света. Типично за тези ширини на Атласа, кебапът е повече от задължителен, дори и да не сте фенове на месото.
17. КОСТА РИКА – ФИЛЕ ОТ РИБА
Филе от риба, гарнирано със зеленчуци под всякаква форма и маслини. Цветовете на Коста Рика в ръцете ви – какво по-хубаво от това?
18. РУМЪНИЯ – СВИНСКО С МАМАЛИГА
Свинско с мамалига. Ако решите да го сравните с нещо наше, то определено вкусът наподобява на качамак с пръжки. Само че тук свинското е крехко изпечено, а мамалигата се топи в устата ви от сладост.
19. ФИЛИПИНИТЕ – ПЪЛНЕНИ КАЛМАРИ
Регионът е благодатен на морски дарове, ето защо и специалитетите са предимно от тази област на кулинарията. Това, което не бива да пропускате, ако пътувате натам, са пълнените калмари със зеленчуци.
20. БЕЛИЗ – БРОНЕНОСЦИ
Колкото и да не ви се вярва, там голяма част от хората все още ловуват, за да се хранят. И уловът им често са броненосци. Приготвят ги с ананас и подправки и наистина може да си изядете пръстите.