2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 2077 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 18.07.2015 18:25
15-20 минути - максимум половин час е нужен след разрязването на динята, за да стане на чорба. Любеницата омеква мигновено и става на нещо като глетаво пюре без пасатор.
„Парчетата, колкото и на едро да са нарязани, за нула време се спихват и заприличват на стара дунапренова гъба, с която са измити куп мръсни чинии", жалват се вече вгорчили си надеждите да хапнат от първите по магазините големи плодове със сочна вътрешност.
„Пълни са с пестициди и нитрати. Ранните дини у нас са предимно вносни, най-вече от Турция, където използването на растителна защита и на изкуствени торове не е така контролирано, както в ЕС", коментираха родни производители.
Производителите в столицата на бостанджийството у нас Любимец са на ръба на фалита след като цената на летния плод рязко се срина, пише "24 часа".
"В момента на борсата дините се търгуват на 20 стотинки и никой не купува. В същото време търговците предпочитат продукцията от съседна Гърция, която се доставя на място за 25 стотинки", разказаха стопани.
"Миналата година първата реколта се продаваше за 0,60 лв., а тази започна от 0,40 лв. и за дни цената се срина наполовина", уточни фермерката Златка Атанасова. Според нея за да са на печалба, продажбите трябвало да започват от 30 - 35 стотинки за кило. Не било изключено в следващите дни да се организират протести.