Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2015 06:24 - Ужас! Перат месото с накисване - ще се втрещите с какво ни хранят!
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 6516 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 16.07.2015 06:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Въртят телешкото в специални перални със сол, за да набъбне. Свежо, розово месце като от току-що заклано животно или пък само леко охладено примамва сластно от витрините. image Оказва се обаче, че поне 90 на сто от мръвката, която се предлага по магазините у нас, преди това е лежала дълго вкочанена в лед.

 Като й дойде редът да излезе от фризера и да потегли към тавите в магазина, минава през задължителни процедури за разкрасяване и подмладяване. Така търговците печелят поне по 2-3 лева на килограм, заблуждавайки потребителите, твърди източник на „Всеки ден“.

Най-лесната процедура е месото просто да се размрази и да се отцеди добре водата. Но резултатът не е така свеж. Голямото подмладяване на свине, телета, птици се постига чрез пране, и то с накисване, разказаха пред „Всеки ден“ за невероятната пълна промяна двама студенти, работили дълго време в месарския отдел на голяма хранителна верига.

„Потребителите нямат представа какво ядат! Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново, никога не усетило ужаса на дълбокото замразяване. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени“, разкриха процедурата те.

Залежалата по витрините мръвка пък се подлага на нова козметична процедура. Дъхът на развалено се убива със специално мариноване – пипери, билки, ароматни масла – колкото повече, толкова по-добре. А всеки клиент с радост купува от разнообразните пържоли, котлети, шишчета, бутчета и филета, дори мръвка за гулаш, ризото, кебап и т.н. Само я мяташ на скарата или в тигана и оттам след 10-15 минути е в чинията. Мирисът на развалено изобщо не се усеща.

Няма човек и да разбере, че е ял престояло месо, ако не му го подскаже стомашно-чревно разстройство и дори салмонелоза. А най-залежалата животинска стока пък се прави на кайма, от която се фабрикуват готовите кебапчета и кюфтета, дори и изпечени.

Контролът върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго месото е стояло замразено, докато стигне до щандовете в магазина, сочат специалисти по безопасността на храните. Само ако се продаде достатъчно бързо, размразеното месо не е вредно за здравето, категорични са медиците.

Но при всички случаи продажбата на замразено месо като охладено нарушава правата на потребителите и бърка в джоба им. Продажбата на размразено месо носи и още един риск. Когато човек не е наясно какво точно купува, не знае и как да съхранява съответната храна. Така месото, което сме купили, може да се развали по-бързо, отколкото очакваме, а евентуално повторно замразяване ще развали съвсем вкуса му, обясняват още специалистите.

Единственият начин да се разпознае наистина прясното месо от размразеното е наличието на кръв, съветват касапи. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете, докато замразените могат да пуснат само прозрачна течност. Специалистите съветват също така никога да не се купува свинско месо без кост – някаква минимална гаранция, че не е чак толкова вехто.

Още по-ужасно е положението с телешкото месо, което се внася от Аржентина или Бразилия. Мнозина си мислят, че то е много по-вкусно и качествено от българското телешко, но това изобщо не е така. Преди да дойде в България, мръвката се слага в специален уред, който изсмуква всичката налична вода в него. Така месото пристига изсушено – причината е да се плаща по-малко мито, а не и върху водата в телешкото.

След като дойде в България обаче, месото трябва отново да „набъбне“. Тогава телешкото се поставя в модерни уреди, които наподобяват перални, пълни с осолена вода. Върти се около 2 часа, след което набъбва до истинския си размер. Вносителите твърдят, че това е обичайна процедура и опасност за потребителя няма, но дали е така?!

„Виждал съм с очите си как се приготвя за изнасяне в магазина подобно телешко. Повярвайте ми, ако всеки консуматор стане свидетел на тази процедура, със сигурност ще стане вегетарианец“, разказва източникът на „Всеки ден“. Неговият съвет е да се купува предимно българско телешко или в крайна сметка месо, внесено от Сърбия или Гърция. И задължително мръвката трябва да е с кост – също като при свинското, за да сте сигурни, че е прясна.

И още един съвет – избягвайте да купувате месо от големите вериги. Заложете на добрата стара квартална месарница.




Гласувай:
12



1. raders - Ти се радвай, ако е телешко. Защото ...
16.07.2015 22:23
Ти се радвай, ако е телешко. Защото може и да е от екарисажа. Може и да и кучешко. Бяха открили една такава партида в някакъв ТИР.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982266
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930