Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2015 15:38 - Продължаваме да ядем зеленчуци с нитрати. Как да се предпазим?
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 1419 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 05.07.2015 15:24


 Опасни превишения има в марулите и спанака... Вместо да намаляват, нитратите в зеленчуците се увеличават драматично. Това заяви за „Преса“ инж. Лазарина Герова, ръководител на Лабораторията за потребителски надзор.
Тя обяви, че в последно време дори зеленчуци, които преди са били значително по-чисти, като карфиола и зелето, сега показват завишени стойност и по отношение на нормите по БДС и на Световната здравна организация. Отклонения има дори в биопроизводството, макар че то би трябвало да е безопасно. Това се дължи на некомпетентността на производителите и на безразборното третиране с препарати и торове.

image

Нормата за марулите и спанака например е 1500 милиграма на кг, но са засичани стойности от 5000 милиграма. Ако ядете такъв зеленчук, се получават реакции като при отравяне – болки в стомаха, разстройство, виене на свят. Има опасни превишения и при морковите, тиквичките и краставиците, които спадат към категорията на зеленчуците „лакомници“. Имат свойството да натрупват големи количества нитрати, които в стомаха се превръщат в нитрити. Те блокират желязото в хемоглобина и той не може да пренася кислород. Така се развива вид анемия, позната като метхемоглобинемия.
За щастие доматите са растение, чиито плодове са чисти, особено ако растат на полето. В повечето случаи добри са пробите на салатата айсберг, предлага се и чисто червено цвекло.
Инж. Лазарина Герова посочи, че допустимите нива в ЕС, определени в нашата Наредба №31 на земеделското министерство, са значително по-високи.
Ако се ръководим от тях, ще унищожим здравето си, почвите и околната среда, коментира тя. Тези норми са 15 пъти по-високи от безопасното.

                   Как да се предпазим?

 Зеленчуците и плодовете трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-голямо съдържание на нитрати има в кората и непосредствено под нея.
Марулите е добре да се накиснат предварително във вода и след това да се изплакнат обилно.
Купувайте и консумирайте възможно по-узрели плодове и зеленчуци – съдържанието на нитрати в тях е значително по-ниско. Термичната обработка разлага една част от вредните вещества, но друга преминава в отварата.




Гласувай:
7
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 838890
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930