Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2015 07:44 - Тученица – досаден плевел или суперхрана
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 3322 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 19.05.2015 07:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Познатата от хилядолетия по нашите земи тученица е на почит по цял свят. Тученицата - кралицата плевел

Невероятно, но факт – растението тученица, което в България се приема за плевел, заема почитно място на трапезата на чужденците.
Оказва се, че набедената от нас за плевел трева всъщност има чудодейни лечебни свойства. В България растението доскоро беше отхвърляно като полезен продукт, но по цял свят тученицата се счита за една от суперхраните, достойна да се нареди до чията, киноата и годжи берито. Познатият у нас плевел е на почит по целия свят и се продава на чуждестранния пазар като скъп зеленчук.

Лечебни свойства на тученицата image

През последните години българинът проявява завиден интерес към тученицата и нейните лечебни свойства.
Растението е изключително богато на омега – 3 мастни киселини, калций, желязо, магнезий, фибри и витамин А. Доказано е, че във вълшебната билка се съдържа в пъти повече витамин C от цитрусовите плодове.
Тученица - най-полезният плевел
Тученицата подсилва имунната система, сваля високото кръвно, регулира нивата на кръвната захар. Наскоро български учени доказаха, че след няколкоседмична консумация на полезната трева, нивото на кръвната захар значително спада. Растението се използва и при мигрена, изгаряния, кожни раздразнения, за подобряване на зрението и пречистване на кръвта.
Учени от Пловдив: За 8 седмици тученицата рязко снижава кръвната захар

image

Тученицата е изключително полезена храна

Как се консумира тученицата?

Най-полезно е тученицата да се консумира в сурово състояние. За ядене стават както листата, така и стъблата и семената на растението. Билката може да замести спанака или марулята в различни видове салати и ястия или да се консумира самостоятелно. Тученицата може да се добави към салата от домати и краставици. От нея може да се приготви сух таратор, като краставицата се замени с полезното растение, добавят се кисело мляко, сол, копър и орехи.
Една от любимите салати на почитателите на „чудодейния бурен” се състои от следните продукти:
 тученица, магданоз, сол, зехтин и оцет. Комбинацията краставица, тученица, зелен лук, зехтин, оцет и сол също е на почит сред любителите на здравословното хранене.
Билката може да се добави и в нашумелите през последните години смутита.
Буренът тученица - вкусна храна и лекарствo

Къде вирее тученицата?

Полезната билка вирее почти във всеки двор през периода пролет – есен. Растението се среща в равнините, но може да бъде открито и в планинските райони. Вълшебната трева е леснодостъпна за нас и не е необходимо да я търсим на българския пазар. Достатъчно е само да се разходим из равните поляни на България или просто да надникнем в съседния двор, за да се сдобием с толкова полезната тученица.

Свежи и полезни рецепти с тученица








Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 976460
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031