Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2015 03:25 - 10 храни, които да опитате в Италия
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 2627 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 18.03.2015 03:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Италианската национална кухня е не само една от най-известните в света, но и несъмнено една от най-обичаните. За жалост е всеобщо погрешно разбиране, че италианската трапеза се състои от пица, паста, лазаня и спагети, които хич не са благосклонни към добрата фигура. Истината е, че на Ботуша приготвянето на ястия е силно повлияно от здравословната средиземноморската кухня, за която са характерни зехтин, подправянето с билки, сезонните плодове и зеленчуци, риба и чаша вино на всяко хранене. А разнообразието на храни е толкова зашеметяващо, колкото и историческото богатство на страната.
image
Италия има 20 региона, всеки от които се слави с различни ястия. Определено си заслужава да си направите гастрономична обиколка на цялата страна. Но ако не можете да посветите една година на вкусовите си рецептори, то поне опитайте:

1. Пица Маргарита с моцарела ди буфала е истинска класика. Историята разказва, че на посещение в Неапол кралица Маргарита седнала в една пицария, за да опита храната на бедните. Готвачът приготвил пица с цветовете на италианското знаме – червено (домати), бяло (моцарела) и зелено (пресен босилек). Днес неаполитанските специалитети все още се приготвят по старата технология – тестото се разтегля ръчно и за приготвянето се използва специална тухлена пещ нагрята до 500 градуса! Също по традиция, пицата се яде с ръце.
image
2. Прошуто (италианска шунка) се предлага в две разновидности: сушена и варена. Първият вид (prosciutto crudo) се произвежда по тези земи още от времето на римляните. Сушенето на шунката отнема 1-2 години и гарантира неповторимия й вкус. Във всяка част на Италия тънките ивици свинско се овкусяват с различни подправки като морска сол, пипер, чесън, розмарин и хвойна. Може би ще ви се стори любопитно, че италианците обичат да си хапват прошуто с парчета диня или пресни смокини десерт.
image
3. Фиори ди дзука е ястие, което определено ще грабне вниманието ви, ако никога не сте го чували. Това са цветовете на тиква – често панирани или пълнени с микс от рикота, пармезан и босилек. Те се берат рано сутрин и се поставят във вода, докато се приготвят. Вкусното предястие краси италианската трапеза ежегодно в началото на лятото.

4. Според някои източници пастата била популяризирана в Италия от Марко Поло след пътуването му до Китай. Но фактите сочат, че на Ботуша приготвяли лазаня векове по-рано. Много вероятно е пастата да е наследство от арабите. Италианците сушали тестеното изделие, за да го запазят за по-дълго. През зимата или в гладни години пастата спасявала много семейства. Днес паста але фраголе (с ягоди) е една нетрадиционна версия на любимото тестено изделие на поколения из цял свят. Комбинацията от паста и плодове не е десерт, а основно ястие.
image
5. Оливе ал’асколана са панирани маслини, пълнени с микс от месо и сирена. Те са типични за региона Марке, прочут като земен рай за любителите на добрата храна и висококачественото вино. Още римляните се наслаждавали на местните едри маслини. През Средните векове монасите по тези земи разработили специална саламура, която да запазва вкусовите качества на древния плод.

6. Пандоро е популярен празничен кекс, който често се приготвя за Коледа или Великден. Името му означава „златен хляб” заради цвета, който му придават многото жълтъци. Формата на десерта и типичното му поръсване с пудра захар напомнят заснежен планински хълм. Пандоро също често се покрива с маскарпоне или разтопен шоколад и разнообразни горски плодове, стафиди или семена.
image
7. Тирамису е известен италиански десерт, за чийто произход има много теории. Вкусната комбинация от бишкоти, маскарпоне, кафе, вино марсала и горчиво какао е пленила много кулинари, изтънчени ценители и обикновени чревоугодници. От италиански името на десертът се превежда като „ободри ме” заради високата му енергийност. Дори една легенда разказва, че по време на Ренесанса венецианците хапвали тирамису след вечеря, за да си гарантират истински бурна нощ.
image
8. Джелато определено не е същото като сладолед от фризера. Италианската версия има по-плътна текстура, по-малко мазнини и не се предлага абсолютно замразена. Често можете да се натъкнете на някоя джелатерия, където сред главозамайващ избор от над 100 вида сладолед ще се ограничите с 2-3 любими вкуса.
image
9. Кантучини са вкусни бишкоти от Тоскана. Те се приготвят с цели бадеми и заради двойното изпичане са изключително хрупкави. Обикновено се сервират с десертно вино, но кафе или чай също са страхотно допълнение. Кантучини са трайни и практичната италианска домакиня изпича много бишкоти наведнъж. Солената версия на бисквитеното изделие била неизменна част от храната на римския войник. Чак през 16-и век в двора на Медичите се популяризирал и сладкият вариант.
image
10. Мачедония не е западната ни съседка, а плодова салата. Вероятно връзката между двете е, че страната е съставена от много националности, а десертът – от много плодове. Традиционно към нарязаните сезонни плодове се добавят захар и бяло вино или лимонов сок. Салатата се сервира охладена, понякога с топка ванилов сладолед.
image
Италианската кухня е изключително разнообразна. Тя не може да бъде изчерпана дори с най-богатите готварски книги. Защото както всяка хубава храна – тя трябва да бъде опитана.



Тагове:   Италия,   които,   опитате,   10 храни,


Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Миналата година бях в Италия и
18.03.2015 06:22
намразих италианската кухня. Тя никак не е разнообразна- в повечето случаи се яде все пак тази паста под една или друга форма. Тъй като тя е направена от бяло рафинирано брашно без фибри, не след дълго предизвикава запек. Още повече, че италианците никак не си падат по плодовете, а и пресни зеленчуци не ядат много- много. Сладкишите им не са добри, като най- неприятният десерт е прословутото тирамису, което направо си нагарча.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 976449
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031