Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2015 07:53 - Телешките салами пълни с лой, смлени кости и свинска кожа
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 1485 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 18.02.2015 08:07


 Телешките колбаси на пазара са пълни не с месо, а със свинска лой, емулсия от свинска кожа, натрошени кости, консерванти, пилешки кожички, оцветители и най-различна химия. Производителите добавят канцерогенния мононатриев глутамат, дифосфати, полифосфат и натриев дифосфат, както и серия от Е-та: Е 120, Е250, Е252, Е 301, Е 316, Е 575, съобщава в. Марица на база своя репортерска проверка. В някои от телешките колбаси дори било изписано на етикета, че съдържа картофено нишесте и соев протеин.

Друг телешки салам билен пълен със свинско, птиче и говеждо месо, оцветителя кармин и желиращ агент. Телешки салам тип “Хамбургски” се прави от свинско и птиче месо, в добавка с Е250, Е316, Е450, Е452.
image

Някои от консервантите в колбасите са канцерогенни

Само единият консервант – Е250, известен и като натриев нитрит е потенциален канцероген, който е забранен за употреба в много страни. Той се добавя от месопреработвателите, тъй като потиска развитието на микробите, които предизвикват ботулизъм.  Ако в стомаха се комбинира с други химични съединения, образува  предизвикващата рак субстанция нитрозамин, показват лабораторните изследвания върху животни.

Подобна е и ситуацията с кренвиршите, които се правят от пилешко месо, картофено нишесте, емулсия от свинска кожа, стабилизатор, вода, натриев нитрит, соев протеин и следи от глутен. Макар според изискванията за етикетиране на хранителните продукти, на нито един от телешките колбаси и кренвиршите не е била посочена пропорцията на отделните съставки.

Сред основните пълнежи на колбасите са натрошените кости

Една от главните съставки на колбасите е т. нар. месокостен хомогенат, която представлява костен мозък, разтрошена съединителна или мускулна ткан, както и фино раздробени кости, обясняват специалисти от Университета по хранителни технологии. Редовната консумация на колбаси с такъв пълнеж е риска от развитие на  синдрома Кройцфелд-Якобс, известен като болестта луда крава.

Кренвиршите пък се пълнят с механично сепарирано месо, което има много мазнини ако е с произход свинско месо, или много сухожилия, ако е добито от пилета и говеждо месо.

Агенцията по храните ще проверява производителите на колбаси

Проверки в предприятията за производство на колбаси започват инспектори от Българската агенция по безопасност на храните. Проверки за качеството на колбасите ще има и в търговската мрежа. Причината е липсата на информация на етикетите за пропорциите на отделните съставки.







Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978770
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031