Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2014 11:07 - Какво готвят на Коледа по света
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 6373 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 25.12.2014 14:46


 image

Коледа наближава и заедно с веселата суматоха около избирането на подаръци всички си мислим за топлите вечери, в които ще бъдем заедно с най-близките си хора. За много семейства приготвянето на трапезата за празничните дни е традиция, която се предава от поколение на поколение и задължително включва определени ястия – и това важи не само в България. Ето няколко интересни коледни кулинарни традиции, от които можете да „откраднете“ някоя идея, с която да разнообразите празничното си меню тази година!

Шунка със сос от червени боровинки сервират в САЩ

image

На традиционната Коледна вечеря в САЩ присъства печена пуйка или гъска със зеленчуци, както и шунка със сос от червени боровинки. Приготвя се и коледен пудинг с бренди или тиквен пай, задължително се сервират плодове и ядки.

Поляците замесват оплатек

image

В Полша за Коледа приготвят оплатек (Oplatek) – тестено изделие, върху чиято повърхност е отпечатана религиозна картина. На трапезата на Бъдни вечер трябва да има поне 12 постни ястия, сред които гъбена супа, зеле, грах, пълнени кнедли.

Сладко руло – бъдник приготвят във Франция

image

Във Франция традиционен коледен десерт е Bыche de Noлl (Бъдник) – сладко руло във формата на пън, най-често приготвяно с шоколадова заливка, чиято повърхност се набраздява с вилица, за да прилича още повече на дървесина.

В Норвегия се гощават с печени агнешки ребърца

image

Любим сладкиш за Коледа в Норвегия е sand kager – кекс, в който се слагат смлени бадеми. При сервиране се нарязва на тънки филийки. Традиционно ястие за празника са печените агнешки ребърца с гарнитура от зеленчуци.

Испанците предпочитат нуга за десерт

image

В Испания предпочитан десерт на Коледа е turrуn – нуга, приготвена от мед, захар, белтък и сладки печени бадеми. На празничната трапеза най-често се вдига тост с испанското пенливо вино Cava.

Щруделът е задължителен в Австрия

image

В Австрия за празниците приготвят от прословутия си щрудел – ароматен десерт с орехи и плодове. За десерт се поднася също традиционната торта сахер, различни шоколадови изделия, както и специални сладки във формата на полумесец.

В Англия фламбират пудинг с бренди

image

Коледното меню в Англия обикновено включва пълнена пуйка, гъска или патица, гарнирана с печени картофи, както и традиционният пай с кайма. Сервира се също коледен пудинг, фламбиран с бренди.

Италианците похапват панетоне

image

На Коледа в Италия задължително поднасят панетоне – традиционен сладкиш за празника. На масата присъстват още ястия от риба, пуйка или пиле, както и пана кота с плодове.

В Германия поднасят щолен

image

Коледа в Германия няма как да мине, без на трапезата да бъде поднесен традиционният щолен – сладък хляб с различни сушени плодове. За десерт се сервират и други сладкиши, например меденки и марципанови сладки.

В Чехия и Словакия пържат шаран

image

На коледната трапеза в Чехия и Словакия задължително присъства традиционният пържен шаран, гарниран с картофена салата. Сервира се също и рибена супа. На Бъдни вечер ястията са постни, например супа от цвекло, зеле, гъби.



Тагове:   Какво,   света,   коледа,   готвят,


Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982745
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930