2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. milena6
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 6373 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 25.12.2014 14:46
Коледа наближава и заедно с веселата суматоха около избирането на подаръци всички си мислим за топлите вечери, в които ще бъдем заедно с най-близките си хора. За много семейства приготвянето на трапезата за празничните дни е традиция, която се предава от поколение на поколение и задължително включва определени ястия – и това важи не само в България. Ето няколко интересни коледни кулинарни традиции, от които можете да „откраднете“ някоя идея, с която да разнообразите празничното си меню тази година!
Шунка със сос от червени боровинки сервират в САЩ
На традиционната Коледна вечеря в САЩ присъства печена пуйка или гъска със зеленчуци, както и шунка със сос от червени боровинки. Приготвя се и коледен пудинг с бренди или тиквен пай, задължително се сервират плодове и ядки.
Поляците замесват оплатек
В Полша за Коледа приготвят оплатек (Oplatek) – тестено изделие, върху чиято повърхност е отпечатана религиозна картина. На трапезата на Бъдни вечер трябва да има поне 12 постни ястия, сред които гъбена супа, зеле, грах, пълнени кнедли.
Сладко руло – бъдник приготвят във Франция
Във Франция традиционен коледен десерт е Bыche de Noлl (Бъдник) – сладко руло във формата на пън, най-често приготвяно с шоколадова заливка, чиято повърхност се набраздява с вилица, за да прилича още повече на дървесина.
В Норвегия се гощават с печени агнешки ребърца
Любим сладкиш за Коледа в Норвегия е sand kager – кекс, в който се слагат смлени бадеми. При сервиране се нарязва на тънки филийки. Традиционно ястие за празника са печените агнешки ребърца с гарнитура от зеленчуци.
Испанците предпочитат нуга за десерт
В Испания предпочитан десерт на Коледа е turrуn – нуга, приготвена от мед, захар, белтък и сладки печени бадеми. На празничната трапеза най-често се вдига тост с испанското пенливо вино Cava.
Щруделът е задължителен в Австрия
В Австрия за празниците приготвят от прословутия си щрудел – ароматен десерт с орехи и плодове. За десерт се поднася също традиционната торта сахер, различни шоколадови изделия, както и специални сладки във формата на полумесец.
В Англия фламбират пудинг с бренди
Коледното меню в Англия обикновено включва пълнена пуйка, гъска или патица, гарнирана с печени картофи, както и традиционният пай с кайма. Сервира се също коледен пудинг, фламбиран с бренди.
Италианците похапват панетоне
На Коледа в Италия задължително поднасят панетоне – традиционен сладкиш за празника. На масата присъстват още ястия от риба, пуйка или пиле, както и пана кота с плодове.
В Германия поднасят щолен
Коледа в Германия няма как да мине, без на трапезата да бъде поднесен традиционният щолен – сладък хляб с различни сушени плодове. За десерт се сервират и други сладкиши, например меденки и марципанови сладки.
В Чехия и Словакия пържат шаран
На коледната трапеза в Чехия и Словакия задължително присъства традиционният пържен шаран, гарниран с картофена салата. Сервира се също и рибена супа. На Бъдни вечер ястията са постни, например супа от цвекло, зеле, гъби.