Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Постинг
15.08.2014 09:53 -
Динята -царицата на здравето
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 2115 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 15.08.2014 10:24
Прочетен: 2115 Коментари: 0 Гласове:
20
Последна промяна: 15.08.2014 10:24
Динята е най-предпочитаният плод през лятото. Кой би отказал парче сочна, сладка, охладена диня? Идеална за диета, вкусна и освежаваща, динята е царицата на лятното хранене.
Динята (в България е известна още като любеница и карпуз) е плодът на Citrullus lanatus – вид тиквови растения. По официалната класификация на земеделските култури се води плодов зеленчук. Има над 1200 вида диня, но от тях само 60 стават за консумация. Родината на динята е Южна Африка (Етиопия, Еритрея, Сомалия). Първоначално се появява като диворастящо растение в пустинята Калахари и е използвана като заместител на водата. След като е култивирана в Африка, започва да се отглежда и в други страни – Великобритания, Китай, Испания и т.н. Европейските колонизатори и африканските роби разпространяват динята в Северна Америка.
Диня – хранителни качества
92% от динята е вода. Богата е на витамините А и С, а от минералите калият и магнезият се съдържат в най-големи количества. Динята е отличен източник на ликопен – каротеноид, който е мощен антиоксидант. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини.
Хранителен състав на 100 г диня: 30 ккал; 0,6 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 8 г въглехидрати, 0,4 г фибри
Диня – здравословни качества
Заради диуретичните и прочистващите си свойства динята е изключително полезна при бъбречни проблеми и заболявания на пикочо-половата система.
Фруктозата, съдържаща се в динята, подобрява дейността на черния дроб като подпомага усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите.
Динята предпазва от подагра и от болести на жлъчката.
Динята регулира перисталтиката и лекува хроничен запек.
Диня в диетата
Диетата с диня е една от най-популярните и най-ефикасни летни диети за отслабване. Освен това динята прочиства организма от токсините.
Ниското съдържание на въглехидрати я прави подходяща дори за привържениците на нисковъглехидратните диети. Тъй като динята съдържа плодова захар (фруктоза), която се усвоява без да изисква инсулин, тя е подходяща и за диабетиците.
Динята е идеална за разтоварващи дни. Разбира се, ако искате да отслабнете, не е удачно да я консумирате “по български” - с хляб и сирене.
Как да изберем диня?
Най-сигурният начин за избиране на добре узряла диня е с отрязване на триъгълниче от нея. Но ако искате да я изстудите под течаща вода, този метод не е подходящ. Затова огледайте добре цялата диня – трябва да е симетрична, без издатини и вдлъбнатини. При почукване узрялата диня издава ясен, а не заглушен звук, има жълто, а не бяло петно на обратната страна и кората й е лъскава.
Ако не е разрязана, динята се съхранява на стайна температура до 1 седмица. Ако е разрязана, сложете я в хладилника и консумирайте до 1-2 дни.
Освен нарязана на парчета или на резени, динята може да се консумира като напитка или да се издълбае вътрешността й и да се налее алкохол в нея. В Китай и в Русия ядат и кората на динята, като я мариноват, варят или пържат. Китайците консумират и семките от динята – печени и с подправки.
Статии, свързани с динята:
1. zonazdrave - ДИНЯТА ЛЕКУВА И ВТАЛЯВА
2. Лечебните свойства на динята, пъпеша и прасковата--china radio international
3. Динята – плодът, който всъщност е зеленчук _ dieti.info - новини за хранене, диети и отслабване; рецепти за всеки вкус
4. Динята и пъпеша
5. С какво е така полезна динята - Здравословно - Храни - Edna.bg
Фестивал на динята _ VBOX7
Динята _ VBOX7
Динята (в България е известна още като любеница и карпуз) е плодът на Citrullus lanatus – вид тиквови растения. По официалната класификация на земеделските култури се води плодов зеленчук. Има над 1200 вида диня, но от тях само 60 стават за консумация. Родината на динята е Южна Африка (Етиопия, Еритрея, Сомалия). Първоначално се появява като диворастящо растение в пустинята Калахари и е използвана като заместител на водата. След като е култивирана в Африка, започва да се отглежда и в други страни – Великобритания, Китай, Испания и т.н. Европейските колонизатори и африканските роби разпространяват динята в Северна Америка.
Диня – хранителни качества
92% от динята е вода. Богата е на витамините А и С, а от минералите калият и магнезият се съдържат в най-големи количества. Динята е отличен източник на ликопен – каротеноид, който е мощен антиоксидант. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини.
Хранителен състав на 100 г диня: 30 ккал; 0,6 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 8 г въглехидрати, 0,4 г фибри
Диня – здравословни качества
Заради диуретичните и прочистващите си свойства динята е изключително полезна при бъбречни проблеми и заболявания на пикочо-половата система.
Фруктозата, съдържаща се в динята, подобрява дейността на черния дроб като подпомага усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите.
Динята предпазва от подагра и от болести на жлъчката.
Динята регулира перисталтиката и лекува хроничен запек.
Диня в диетата
Диетата с диня е една от най-популярните и най-ефикасни летни диети за отслабване. Освен това динята прочиства организма от токсините.
Ниското съдържание на въглехидрати я прави подходяща дори за привържениците на нисковъглехидратните диети. Тъй като динята съдържа плодова захар (фруктоза), която се усвоява без да изисква инсулин, тя е подходяща и за диабетиците.
Динята е идеална за разтоварващи дни. Разбира се, ако искате да отслабнете, не е удачно да я консумирате “по български” - с хляб и сирене.
Как да изберем диня?
Най-сигурният начин за избиране на добре узряла диня е с отрязване на триъгълниче от нея. Но ако искате да я изстудите под течаща вода, този метод не е подходящ. Затова огледайте добре цялата диня – трябва да е симетрична, без издатини и вдлъбнатини. При почукване узрялата диня издава ясен, а не заглушен звук, има жълто, а не бяло петно на обратната страна и кората й е лъскава.
Ако не е разрязана, динята се съхранява на стайна температура до 1 седмица. Ако е разрязана, сложете я в хладилника и консумирайте до 1-2 дни.
Освен нарязана на парчета или на резени, динята може да се консумира като напитка или да се издълбае вътрешността й и да се налее алкохол в нея. В Китай и в Русия ядат и кората на динята, като я мариноват, варят или пържат. Китайците консумират и семките от динята – печени и с подправки.
Статии, свързани с динята:
1. zonazdrave - ДИНЯТА ЛЕКУВА И ВТАЛЯВА
2. Лечебните свойства на динята, пъпеша и прасковата--china radio international
3. Динята – плодът, който всъщност е зеленчук _ dieti.info - новини за хранене, диети и отслабване; рецепти за всеки вкус
4. Динята и пъпеша
5. С какво е така полезна динята - Здравословно - Храни - Edna.bg
Фестивал на динята _ VBOX7
Динята _ VBOX7
Нов уред отчита алкохол и наркотици при ...
Как се пише съчинение разсъждение - един...
СЛЕД ГАЛА - ОБЯД ДНЕС, МАЛКО ПОЧИВКА. ПЪ...
Как се пише съчинение разсъждение - един...
СЛЕД ГАЛА - ОБЯД ДНЕС, МАЛКО ПОЧИВКА. ПЪ...
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.