Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2014 09:53 - Динята -царицата на здравето
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 2115 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 15.08.2014 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Динята е най-предпочитаният плод през лятото. Кой би отказал парче сочна, сладка, охладена диня? Идеална за диета, вкусна и освежаваща, динята е царицата на лятното хранене.

Динята (в България е известна още като любеница и карпуз) е плодът на Citrullus lanatus – вид тиквови растения. По официалната класификация на земеделските култури се води плодов зеленчук. Има над 1200 вида диня, но от тях само 60 стават за консумация. Родината на динята е Южна Африка (Етиопия, Еритрея, Сомалия). Първоначално се появява като диворастящо растение в пустинята Калахари и е използвана като заместител на водата. След като е култивирана в Африка, започва да се отглежда и в други страни – Великобритания, Китай, Испания и т.н. Европейските колонизатори и африканските роби разпространяват динята в Северна Америка.
image

                            Диня – хранителни качества

92% от динята е вода. Богата е на витамините А и С, а от минералите калият и магнезият се съдържат в най-големи количества. Динята е отличен източник на ликопен – каротеноид, който е мощен антиоксидант. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини.
Хранителен състав на 100 г диня: 30 ккал; 0,6 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 8 г въглехидрати, 0,4 г фибри

                            Диня – здравословни качества

Заради диуретичните и прочистващите си свойства динята е изключително полезна при бъбречни проблеми и заболявания на пикочо-половата система.
Фруктозата, съдържаща се в динята, подобрява дейността на черния дроб като подпомага усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите.
Динята предпазва от подагра и от болести на жлъчката.
Динята регулира перисталтиката и лекува хроничен запек.
Диня в диетата
Диетата с диня е една от най-популярните и най-ефикасни летни диети за отслабване. Освен това динята прочиства организма от токсините.
Ниското съдържание на въглехидрати я прави подходяща дори за привържениците на нисковъглехидратните диети. Тъй като динята съдържа плодова захар (фруктоза), която се усвоява без да изисква инсулин, тя е подходяща и за диабетиците.
Динята е идеална за разтоварващи дни. Разбира се, ако искате да отслабнете, не е удачно да я консумирате “по български” - с хляб и сирене.
image

                                          Как да изберем диня?

Най-сигурният начин за избиране на добре узряла диня е с отрязване на триъгълниче от нея. Но ако искате да я изстудите под течаща вода, този метод не е подходящ. Затова огледайте добре цялата диня – трябва да е симетрична, без издатини и вдлъбнатини. При почукване узрялата диня издава ясен, а не заглушен звук, има жълто, а не бяло петно на обратната страна и кората й е лъскава.
Ако не е разрязана, динята се съхранява на стайна температура до 1 седмица. Ако е разрязана, сложете я в хладилника и консумирайте до 1-2 дни.
Освен нарязана на парчета или на резени, динята може да се консумира като напитка или да се издълбае вътрешността й и да се налее алкохол в нея. В Китай и в Русия ядат и кората на динята, като я мариноват, варят или пържат. Китайците консумират и семките от динята – печени и с подправки.
Статии, свързани с динята:
1. zonazdrave - ДИНЯТА ЛЕКУВА И ВТАЛЯВА
2
Лечебните свойства на динята, пъпеша и прасковата--china radio international
3. 
Динята – плодът, който всъщност е зеленчук _ dieti.info - новини за хранене, диети и отслабване; рецепти за всеки вкус
4. Динята и пъпеша
5. С какво е така полезна динята - Здравословно - Храни - Edna.bg
                                 Фестивал на динята _ VBOX7
                                 Динята _ VBOX7












Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982262
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930