Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2014 18:36 - Яйцата - по-полезни от ябълките
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 1179 Коментари: 0 Гласове:
22

Последна промяна: 03.05.2014 18:41


 Учените вече са категорични, че омлетът е сред най-полезните за здравето ни храни, а консумирането на не повече от 2 яйца е напълно погрешно. Учените дълги години твърдяха, че яйцата никак не са полезни за нас, но напоследък похапването на яйца спада в категорията здравословно хранене, като дори ги препоръчват в диети за отслабване. Рохки, твърдо сварени, на очи или по панагюрски - те трябва да бъдат част от дневния ни хранителен режим като великолепен източник на микроелементи. Така популярната през последните години яйчена диета е сред най-харесваните от жените. Тя е не само много лесна и евтина за изпълнение, но е и доста ефективна.

Лекарите препоръчват на представителките на нежния пол да обърнат внимание на наличието на яйца в дневното си меню. Според последните изследвания птичият продукт е изключително нискокалоричен и безвреден и позволява значително да се намали теглото. Освен това храната за кокошки, които се отглеждат в големите ферми, е много по-различна от тази, която са им давали през миналия век.

Яйцата съдържат калиев карбонат и в по-малко процентно съдържание на магнезиев карбонат, калциев фосфат и други органични материали, включително протеини. Белтъкът съдържа само 17 калории, витамини и минерали, а жълтъкът - мазнини, витамини, минерали, фолиева киселина, В1, В2, В6, В12. Яйцата съдържат естествен витамин D. Съчетанието на витамин D и фосфор пък допринася за здравината на костите и зъбите, а лутеинът, съдържащ се в жълтъка, подобрява зрението, обясняват специалистите. Суровите яйца не са особено полезни за организма, защото така се усвояват по-трудно. 
image

Благодарение на различните селскостопански смески качеството на яйцата днес е много по-различно, а омлетът е доста по-хранителен и здравословен от този, който баба е забърквала преди 30 години. Днес яйцата съдържат около 20 процента по-малко мазнини, 13 процента по-малко калории и 10 на сто по-малко холестерол. Не е за подценяване и фактът, че съвременните яйца съдържат и седем пъти повече витамин D. Микроелементът е полезен за костите, тъй като има роля за усвояването на калций и предотвратяването на заболявания като остеопороза и рахит. 
Изследване на американски учени доказва, че яйцата помагат за поддържането на доброто кръвно налягане и предпазват сърцето от болести. Хелън Бонд от британската диетична асоциация пък смята, че особено полезен за здравето е жълтъкът. Той съдържа две важни аминокиселини - триптофан и тирозин. Учените даже са изчислили, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти, отколкото една ябълка.
Полезно и приятно_ Яйца






Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978794
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031