Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. stela50
14. deathmetalverses
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. stela50
14. deathmetalverses
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. mimogarcia
8. samvoin
9. bateico
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. mimogarcia
8. samvoin
9. bateico
10. sekirata
Постинг
21.01.2014 16:14 -
Оризът като храна и лекарство
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 2066 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2014 15:37
Прочетен: 2066 Коментари: 0 Гласове:
23
Последна промяна: 29.03.2014 15:37
Оризът е култивиран преди повече от 6 хилядолетия в Китай, но най-големият производител в световен мащаб е Индия. Там се засяват повече от 400 млн. декара, което е около 1/3 от световната продукция. Другите водещи производители са Китай, Индонезия, Япония, Бангладеш и Тайланд. В Европа е пренесен през VІІ-ми век от маврите при завладяването на Испания. Испанците пък го популяризирали сред местното население на американските си колонии в началото на ХVІІ-ти век. По време на кръстоносните походи е внесен и във Франция. В България отглеждането на ориз е с над 400 годишна история
Оризът (но приготвен без сол) в комбинация с пресни плодове и зеленчуци прочиства организма, засища и е лека храна. Отличава се с високи хранителни качества – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини, а те са основните енергийни двигатели на организма.
Както вече споменахме, кафявият ориз е най-полезен. Той е естествен източник на фибри, витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар. В 100 грама пълнозърнест ориз се съдържат 362 ккал, 3 г мазнини, 8 г белтъчини и 76 г въглехидрати. Единственият му недостатък в сравнение с белия е далеч по-бавното приготвяне. За да омекне напълно, са необходими поне 45-50 минути.
И още: Ориз. Кафяв и бял ориз
Рецепти_ ориз __ Гответе с Мен
И малко испанска музика и филм за настроение.
Видове ориз
В зависимост от разликите в зърната, видовете ориз са: късозърнест, среднозърнест и дългозърнест. Оризовото зърно има няколко пласта външни обвивки (те са богати на витамини и минерали) и според степента и методите на отстраняването им се различават няколко типа ориз: кафяв (пълнозърнест), кафяв напарен, бял, бял напарен, бял полиран и бързосваряващ се бял.
Най-полезен е пълнозърнестият ориз, тъй като от него се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално. Белият ориз подлежи на значителна преработка, при която се губят витамините и минералите от състава му
Оризът в диетатаОризът (но приготвен без сол) в комбинация с пресни плодове и зеленчуци прочиства организма, засища и е лека храна. Отличава се с високи хранителни качества – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини, а те са основните енергийни двигатели на организма.
Както вече споменахме, кафявият ориз е най-полезен. Той е естествен източник на фибри, витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар. В 100 грама пълнозърнест ориз се съдържат 362 ккал, 3 г мазнини, 8 г белтъчини и 76 г въглехидрати. Единственият му недостатък в сравнение с белия е далеч по-бавното приготвяне. За да омекне напълно, са необходими поне 45-50 минути.
И още: Ориз. Кафяв и бял ориз
Рецепти_ ориз __ Гответе с Мен
И малко испанска музика и филм за настроение.
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.