Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. tota
12. getmans1
13. stela50
14. deathmetalverses
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. tota
12. getmans1
13. stela50
14. deathmetalverses
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. bojil
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. bojil
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Постинг
02.01.2014 17:39 -
Зелето - храна и лекарство
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 2061 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2014 15:35
Прочетен: 2061 Коментари: 1 Гласове:
24
Последна промяна: 29.03.2014 15:35
Зелето е полезно не само заради витамин С, то съдържа и много други полезни вещества. Учени от Харвардския университет установиха, че тези, които ядат зеле всеки ден, намаляват значително риска от инсулт и инфаркт. Учени от щата Орегон (САЩ) са убедени, че от вкусна храна може да се отслабне. Те наблюдавали млади жени, на които предложили по време на експеримента вкусен млечен коктейл. През това време анализирали работата на мозъка с функционален магнитно-резонансен томограф. Той оценявал активността на центровете, които отговарят за усещането за щастие. Оказало се, че под влияние на вкусния коктейл “центърът на щастието” се активизира по-бързо, отколкото например от вода или невкусна храна. В резултат на тази реакция жените се засищали по-бързо и съответно изяждали по-малко. “Вкусната храна е ключът към отслабването” - до този извод стигнали американските учени.
Само заради високото съдържание на витамин С ли се препоръчва зелето като профилактика на вирусни инфекции?
Изобилието от витамин С безспорно е най-ценното вещество в зелето. И освен че помага да се справяме с простудите, предпазва кожата от преждевременно стареене. Зелето съдържа и други витамини - например тези от групата В, които нормализират работата на нервната система, осигуряват здравословен сън, а също и добро настроение. В него има витамин РР, който прави косата по-гъста и кожата по-чиста. Зелевите листа съдържат голямо количество калций и магнезий. Ние много пъти сме писали, че точно тези два микроелемента предпазват от сърдечносъдови заболявания. Фолиевата киселина дава основание на медиците да препоръчват зелето на бременните жени и кърмачките.
Тук е мястото да отбележим, че витамините и микроелементите не са еднакво “разположени” в този зеленчук. Най-много полезни вещества има в кочаните и най-горните листа.
Необработените зърна и булгурът помагат за лечението на диабета, сърдечносъдовите и много други заболявания. Така твърдят медици от Великобритания.
Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите кръвното налягане, да нормализирате обмяната на веществата, да се справите с възпаленията и дори с наднорменото тегло.
Медиците провели изследване, в което взели участие мъже и жени от 20 до 65 години. В продължение на 12 седмици те приемали по веднъж на ден овесена каша, булгурена каша или необработен ориз. След този експеримент повечето от тях отслабнали с 4-5 килограма, подобрили се показателите на сърдечната им дейност, съставът на кръвта и състоянието на кръвоносните им съдове.
За разлика от почти всички други домашно консервирани зеленчуци, зелето не само запазва, то повишава запасите си от полезни вещества именно след като бъде заквасено. В този случай се отделят специфичните млечнокисели бактерии, които единствено “консервират”, т.е. запазват витамините. Млечните бактерии подобряват дейността на стомаха и червата, помагат за преработването на храната и подобряват имунитета.
Стигаме до така популярния разсол. Той възбужда апетита, помага при проблеми в стомаха, справя се с алкохолните отравяния. Диетолозите препоръчват киселото зеле и по време на богата трапеза с алкохол, а не само за изтрезняване, както е известно. То съдържа вещества, които не позволяват захарта и другите въглехидрати да се превръщат в мазнини. Тези, които обичат кисело зеле и често го употребяват, по принцип наистина имат стройна фигура.
Привържениците на народната медицина са сигурни, че зелето може да замести цяла аптечка с лекарства. Листата се налагат на болните стави и порезните рани. Със зелев сок се изплаква гърлото при ангина. Както прясното, така и киселото зеле се препоръчват при заболявания на венците. Зелевият сок се втрива в кожата на главата и по този начин подпомага растежа на косата. От кисело зеле се правят компреси при обрив. След като американският учен Дик Чини открил витамин U, който се съдържа в зелевия сок, зелето се превърна в средство за профилактика и лечение на гастрита. Това вещество предпазва стомашната лигавица от възпаление, подобрява храносмилането и помага за заздравяването на язвите. Но и преди ученият да направи своето откритие, зелето се е използвало в много народни рецепти за лечение на гастрит. Ако страдате от гастрит и два пъти на ден изпивате по половин чаша зелев сок един час преди ядене, само след седмица ще почувствате облекчение. Най-полезен е при гастрит с повишена киселинност.
Само заради високото съдържание на витамин С ли се препоръчва зелето като профилактика на вирусни инфекции?
Изобилието от витамин С безспорно е най-ценното вещество в зелето. И освен че помага да се справяме с простудите, предпазва кожата от преждевременно стареене. Зелето съдържа и други витамини - например тези от групата В, които нормализират работата на нервната система, осигуряват здравословен сън, а също и добро настроение. В него има витамин РР, който прави косата по-гъста и кожата по-чиста. Зелевите листа съдържат голямо количество калций и магнезий. Ние много пъти сме писали, че точно тези два микроелемента предпазват от сърдечносъдови заболявания. Фолиевата киселина дава основание на медиците да препоръчват зелето на бременните жени и кърмачките.
Тук е мястото да отбележим, че витамините и микроелементите не са еднакво “разположени” в този зеленчук. Най-много полезни вещества има в кочаните и най-горните листа.
Необработените зърна и булгурът помагат за лечението на диабета, сърдечносъдовите и много други заболявания. Така твърдят медици от Великобритания.
Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите кръвното налягане, да нормализирате обмяната на веществата, да се справите с възпаленията и дори с наднорменото тегло.
Медиците провели изследване, в което взели участие мъже и жени от 20 до 65 години. В продължение на 12 седмици те приемали по веднъж на ден овесена каша, булгурена каша или необработен ориз. След този експеримент повечето от тях отслабнали с 4-5 килограма, подобрили се показателите на сърдечната им дейност, съставът на кръвта и състоянието на кръвоносните им съдове.
За разлика от почти всички други домашно консервирани зеленчуци, зелето не само запазва, то повишава запасите си от полезни вещества именно след като бъде заквасено. В този случай се отделят специфичните млечнокисели бактерии, които единствено “консервират”, т.е. запазват витамините. Млечните бактерии подобряват дейността на стомаха и червата, помагат за преработването на храната и подобряват имунитета.
Стигаме до така популярния разсол. Той възбужда апетита, помага при проблеми в стомаха, справя се с алкохолните отравяния. Диетолозите препоръчват киселото зеле и по време на богата трапеза с алкохол, а не само за изтрезняване, както е известно. То съдържа вещества, които не позволяват захарта и другите въглехидрати да се превръщат в мазнини. Тези, които обичат кисело зеле и често го употребяват, по принцип наистина имат стройна фигура.
Привържениците на народната медицина са сигурни, че зелето може да замести цяла аптечка с лекарства. Листата се налагат на болните стави и порезните рани. Със зелев сок се изплаква гърлото при ангина. Както прясното, така и киселото зеле се препоръчват при заболявания на венците. Зелевият сок се втрива в кожата на главата и по този начин подпомага растежа на косата. От кисело зеле се правят компреси при обрив. След като американският учен Дик Чини открил витамин U, който се съдържа в зелевия сок, зелето се превърна в средство за профилактика и лечение на гастрита. Това вещество предпазва стомашната лигавица от възпаление, подобрява храносмилането и помага за заздравяването на язвите. Но и преди ученият да направи своето откритие, зелето се е използвало в много народни рецепти за лечение на гастрит. Ако страдате от гастрит и два пъти на ден изпивате по половин чаша зелев сок един час преди ядене, само след седмица ще почувствате облекчение. Най-полезен е при гастрит с повишена киселинност.
Следващ постинг
Предишен постинг
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.