Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 17:42 - Чудото, наречено "Мурсалски чай"
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 4212 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 16.04.2013 17:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мурсалският чай е едно от чудесата на България. Това многогодишно растение, известно още и като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай, е една от най-полезните билки, растящи в България. Латинското й наименование Sideritis scardica произлиза от латинското име на Шар планина – Scardus, където е открита и описана за първи път през XIX в. 
През 70-те години на миналия век космонавтите го пиели при подготовката си за полет. Говори се още, че бил привилегия за членовете на Политбюро на ЦК на БКП през същия период. Чай от естествените му находище - от скалите на Триград - от Планината на Орфей!
Мурсалският чай  съдържа: флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, дитерпени и етерични масла, феноли, иридоиди, урсолова и олеанова киселина, множество микроелементи като желязо, мед, цинк, кобалт и селен , както и макроелементите калций, магнезий, калий и натрий, които обясняват фармакологичното действие на вида. Доказано е съдържанието на над 22 миклоелемента.
Притежава силно антиоксидантно действие, тонизиращо, общоукрепващо,  антианемично и диуретично действие.
Намалява риска от високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, предпазва от развитието на раковите клетки. Подпомага сърдечната дейност.   Помага при заболяване на простатата и трудно уриниране, стимулира потентността.
 Мурсалският чай осигурява здраве и дълголетие, и забавя процеса на стареене на организма.
Отлично средство при заболяване на бъбреците и пикочните канали.
Има силно противовъзпалително, противомикробно и антибактериално действие, отлично средство за лечение на простудни заболявания – кашлица, възпалено гърло, грип, бронхити и други заболявания на дихателната система.


image

Може би това е най-добрата билка при кашлица. Други наричат чудното растение „българската виагра”
Качественият мурсалски чай трябва да е на цели, светлозелени стръкове. В 1 литър вода се поставят 4-5 стръкчета чай. Ври на тих огън 5 минути. За три хубави чая са необходими само едно-две стръкчета.
Може да се комбинира с други билки – при комбинацията на мурсалски със зелен чай се получава чудесна напитка, пазеща от рак, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие!
Специалистите по развъждане на Мурсалски чай съветват да варите 5 минути 20 стръка чай в 4 л. вода. Оставете да изстине и пийте като студен чай – без подслаждане 15 минути преди хранене 3 пъти дневно. Друг вариант е сутрин и вечер са вари по 1 стрък от билката в 250 мл. вода. В нашия дом винаги има от този чай, който препоръчвам и на вас.









Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982694
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930