Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2012 10:00 - Есента идва - бегом за шипки!
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 1858 Коментари: 1 Гласове:
18

Последна промяна: 16.09.2012 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Шипките вече узряха и някои предвидливи търговци вече ги продават по 3 лв./кг. Наричат шипката "царицата на билките". А защо - вижте сами. за тази фабрика за витамини.

Най-старите семена от шипка са открити в Англия и датират от Каменната ера. Символ на мълчанието в Древен Египет, шипката още от древни времена е считана за ценно лекарство. Въпреки че, веществата, които съдържа не са били винаги известни на хората. Днес лечебното действие на царицата на билките е категорично, а количеството витамин С в 100 гр от някои сортове шипки е 2000 мг. Така шипката съдържа в пъти повече витамин С от касиса и ябълката. Шипките са много богати на витамини от група В, витамин А, на минералите - калций и желязо. Калиевите и натриеви соли, които се съдържат в горския плод стимулират кръвообръщението и повишават метаболизма. Шипката действа тонизиращо на организма и се бори със свободните радикали. Тя помага за повишаване на имунитета и предпазва здравите от болести. Препоръчва се при бъбречни заболявания.

image

Шипките в медицината

- Шипката се използва при изгаряне. За да се лекуват рани от изгаряне се нуждаете от венечните листа на цветовете. Екстрактът от шипки помага за намаляване на болки в ставите. Плодовете на шипката имат запичащо за стомаха свойство. Чаша чай от шипки след дългия работен ден помага за намаляване на стреса и повишава настроението. Ако приемате редовно витамин С от неговите естествени източници, популярния "детокс" на организма е излишен.

И малко рецепти за шипков чай, мармалад или щипково вино:
Шипков чай:
Две препълнени супени лъжици (около 40г) добре измити сушени шипки се поставят в марлена торбичка и се заливат с 1-2 чаени чаши кипяща вода, прибавя им се 30г пчелен мед или 20г захар и се варят в емайлиран съд около 15мин. Свареният шипков чай се оставя да престои 5-6 часа, за да се извлече напълно съдържаащият се в шипките витамин С. По желание може да се ароматизира с парченце лимон.
Приготвеният по описания начин шипков чай е с максимално съдържание на витамин С. Заливането на шипките с вряла вода прекъсва разрушителното действие на ензимите, окисляващи витамин С, а прибавените във водата захари му влияят стабилизираащо.
За да се осигури по-голямо съдържание на витамин С в шипковия чай, той трябва да се вари и да се съхранява в здрави емайлирани съдове от огнеупорно стъкло. При това те трябва да са добре захлупени. За да се избегне контактът с кислорода от въздуха, който е главният разрушител на витамин С, при варенето шипките трябва да са напълно покрити с вода.
Шипковият чай може да се консумира веднага или да се съхранява наа студено, по възможност в хладилник. Едни и същи шипки могат да се използват за варене на чай 2-3 пъти. 
Чай се приготвя и от шипкови люспи, като в една чаша вряща вода се поставят 2-2.5 чаени лъжички шипкови люспи и само за еднократно варене.
Шипковият чай има приятен, леко накиселяващ вкус и е полезен за всички - от най-ранна кърмаческа до напреднала възраст.

 Мармалад от шипки:

Шипките (5 кг) се измиват и почистват от дръжките и черния цвят отпред. Разрязват се на две по дължина и се почистват старателно от семките. След това се измиват повторно и се поставят в тенджера под налягане. Заливат се с вода (4 л.), колкото да ги покрие и след като заврат, се оставят на по-слаб огън за около час. След като се сварят, шипките се прецеждат в гевгир и след това се минават през сито, за да се отстранят от тях всички люспи. Получената каша трябва да не е нито твърде рядка, нито гъста. Поставя се в тенджера и към нея се добавя захарта (1 кг). Мармаладът се вари около 3 часа, като непрекъснато се наблюдава да не загори и се разбърква. Готов е, когато сместа прави път на лъжицата, когато преминаваме с нея през мармалада. Накрая, докато е още топъл, мармаладът се изсипва в буркани, които се затварят старателно, но не се стерилизират.От 5 килограма шипки излизат около 2 килограма шипков мармалад.

Шипково вино : 1/2 кг. сушени шипки, 1/2 кг. захар и 4 л. вода.
Шипките се измиват добре, поставят се в стъклен буркан или дамаджана, добавят се захарта и водата. Престоява на стайна температура 2-4 дни. Получава се много приятно, леко резливо питие, богато на витамин С. Може да се пие и от деца.
Ако престои повече дни, става шипково вино.
След като се изпие течността, може да се направи още два пъти, но разбира се по-слабо питие (вино). Прибавят се пак по 500 г захар и 4-5 литра вода в същия съд, където са останали само шипките.

Сега е момента за да си наберете или купите царицата на билките - шипката.



Тагове:   Шипка,   вино,   Шипково,   мармалад,   чай,


Гласувай:
18



1. анонимен - интересен сайт
20.09.2012 16:02
интересно ми беше да прочета за витамините-браво!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978760
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031