2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. bojil
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 1858 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 16.09.2012 10:10
Най-старите семена от шипка са открити в Англия и датират от Каменната ера. Символ на мълчанието в Древен Египет, шипката още от древни времена е считана за ценно лекарство. Въпреки че, веществата, които съдържа не са били винаги известни на хората. Днес лечебното действие на царицата на билките е категорично, а количеството витамин С в 100 гр от някои сортове шипки е 2000 мг. Така шипката съдържа в пъти повече витамин С от касиса и ябълката. Шипките са много богати на витамини от група В, витамин А, на минералите - калций и желязо. Калиевите и натриеви соли, които се съдържат в горския плод стимулират кръвообръщението и повишават метаболизма. Шипката действа тонизиращо на организма и се бори със свободните радикали. Тя помага за повишаване на имунитета и предпазва здравите от болести. Препоръчва се при бъбречни заболявания.
Шипките в медицината
- Шипката се използва при изгаряне. За да се лекуват рани от изгаряне се нуждаете от венечните листа на цветовете. Екстрактът от шипки помага за намаляване на болки в ставите. Плодовете на шипката имат запичащо за стомаха свойство. Чаша чай от шипки след дългия работен ден помага за намаляване на стреса и повишава настроението. Ако приемате редовно витамин С от неговите естествени източници, популярния "детокс" на организма е излишен.
И малко рецепти за шипков чай, мармалад или щипково вино:Шипков чай:
Две препълнени супени лъжици (около 40г) добре измити сушени шипки се поставят в марлена торбичка и се заливат с 1-2 чаени чаши кипяща вода, прибавя им се 30г пчелен мед или 20г захар и се варят в емайлиран съд около 15мин. Свареният шипков чай се оставя да престои 5-6 часа, за да се извлече напълно съдържаащият се в шипките витамин С. По желание може да се ароматизира с парченце лимон.
Приготвеният по описания начин шипков чай е с максимално съдържание на витамин С. Заливането на шипките с вряла вода прекъсва разрушителното действие на ензимите, окисляващи витамин С, а прибавените във водата захари му влияят стабилизираащо.
За да се осигури по-голямо съдържание на витамин С в шипковия чай, той трябва да се вари и да се съхранява в здрави емайлирани съдове от огнеупорно стъкло. При това те трябва да са добре захлупени. За да се избегне контактът с кислорода от въздуха, който е главният разрушител на витамин С, при варенето шипките трябва да са напълно покрити с вода.
Шипковият чай може да се консумира веднага или да се съхранява наа студено, по възможност в хладилник. Едни и същи шипки могат да се използват за варене на чай 2-3 пъти.
Чай се приготвя и от шипкови люспи, като в една чаша вряща вода се поставят 2-2.5 чаени лъжички шипкови люспи и само за еднократно варене.
Шипковият чай има приятен, леко накиселяващ вкус и е полезен за всички - от най-ранна кърмаческа до напреднала възраст.
Мармалад от шипки:
Шипките (5 кг) се измиват и почистват от дръжките и черния цвят отпред. Разрязват се на две по дължина и се почистват старателно от семките. След това се измиват повторно и се поставят в тенджера под налягане. Заливат се с вода (4 л.), колкото да ги покрие и след като заврат, се оставят на по-слаб огън за около час. След като се сварят, шипките се прецеждат в гевгир и след това се минават през сито, за да се отстранят от тях всички люспи. Получената каша трябва да не е нито твърде рядка, нито гъста. Поставя се в тенджера и към нея се добавя захарта (1 кг). Мармаладът се вари около 3 часа, като непрекъснато се наблюдава да не загори и се разбърква. Готов е, когато сместа прави път на лъжицата, когато преминаваме с нея през мармалада. Накрая, докато е още топъл, мармаладът се изсипва в буркани, които се затварят старателно, но не се стерилизират.От 5 килограма шипки излизат около 2 килограма шипков мармалад.
Шипково вино : 1/2 кг. сушени шипки, 1/2 кг. захар и 4 л. вода.Шипките се измиват добре, поставят се в стъклен буркан или дамаджана, добавят се захарта и водата. Престоява на стайна температура 2-4 дни. Получава се много приятно, леко резливо питие, богато на витамин С. Може да се пие и от деца.
Ако престои повече дни, става шипково вино.
След като се изпие течността, може да се направи още два пъти, но разбира се по-слабо питие (вино). Прибавят се пак по 500 г захар и 4-5 литра вода в същия съд, където са останали само шипките.
Сега е момента за да си наберете или купите царицата на билките - шипката.