2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. mt46
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 4372 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.03.2012 17:32
Обикновената елда, Fagopyrum, наричана още гречка, е род Покритосеменни растения от семейство Лападови. Тя е растение с бели цветове и с плод с формата на торбеста кутийка. Срещат се няколко разновидности - многогодишна, обикновена и татарска елда. С наименованието гречка тя е позната основно в Русия, където е особено популярна като храна. Родина на елдата е Индия, където е позната с името "черен ориз". За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В България елдата е позната най-вече на вегетарианците, тъй като тя е пълноценен заместител на месото. Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони".
Във Франция е била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия елдата и до днес се радва на особен почит - руснаците са познавали добре нейните свойства и са я препоръчвали за консумация преди големи изпитания, тъй като дава енергия и сила. Днес тя се е превърнала в символ на здравословен и пълноценен начин на хранене. Лечебните свойства на елдата могат да се употребяват за лечение на анемия, чупещи се нокти, остеопороза, разширени вени и хемороиди, ревматизъм, артрит, срещу атеросклероза, хипофункция на щитовидната жлеза, за подобряване на кръвообращението, за подсилване на имунитета и подобряване на зрението.
В елдата има протеини, мазнини, фибри, витамин А, витамини от групата В и витаминРР, органични киселини, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и магнезий. Елдата съдържа също големи количества от всички осем незаменими за организма аминокиселини - лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин. В нейния състав липсва глутен, което я превръща в прекрасен диетичен продукт, особено за хората с непоносимост от глутена. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса, повишава съпротивителните сили на организма. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага срещу псориазис. Елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с повечето зърнени култури и картофите.
Високото съдържание на белтъчини, които се усвояват пълноценно от организма, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост. Това прави гречката много подходяща храна за активни спортисти. Флавоноидите в зърнената храна се бори ефективно с процесите на стареене на клетките. Магнезият в елдата предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система, а съдържанието на витамини и минерали я прави незаменим продукт за красота, който подхранва кожата, косата и ноктите. Елдата е много ефективна в храненето на хора, които искат да редуцират килограмите си по здравословен начин. Тя може да се комбинира с мляко, а фибрите в зърната отстраняват токсините от тялото и подобряват работата на стомашно-чревния тракт, редуцират нивата на холестерол и се борят с високото кръвно. Елдата има способността да стабилизира нивата на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
Въпреки многото полезни качества на тази храна, трябва да имате предвид, че консумирането на елда крие потенциален риск от появата на алергична реакция. Когато купувате елда, избирайте зърната с най-блед оттенък - тази с червеникав отенък най-вероятно е преминала през термична обработка, което означава, че са унищожени голяма част от нейните полезни вещества. Препоръчително е да съхранявате елдата за кратък период, като подходящият съд е от голямо значение, най-добре стъклени или керамични съдове.
За да видите рецепти с елда, кликнете ТУК или ТУК или по-долу в клиповете на руски език.