Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2011 17:57 - Ястията по света за Нова година
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 4875 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 25.12.2011 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Да започнем от Япония:

В Япония посрещането на Новата година не минава без студени предястия, които са символи на емоции и успехи. Варената риба символизира спокойствие, бобът- здраве, хайверът – щастие в дома. На  Нова година се поднасят още ордьоври от грах и фасул, пържени кестени, сварена риба. Почетно място е отредено на ястията от морско зеле, което е богато на йод.

Във Франция на коледната и новогодишната трапеза присъства задължително печена пуйка. В тези дни се сервира пастет от гъши дроб, стриди, сирене, шампанско и други деликатеси.                                                                                                                                                          Нова година за евреите  започва през септември със звука на шофар - инструмент, изработен от рог на овен. Това е началото на Рош Ашана - празникът, с който се почита създаването на света от Бог. Трапезата е богата и отрупана с ястия, всяко със своя символика. Парче ябълка, потопено в мед, носи надеждата за следващата сладка година. Рибата пък е символ на плодородието и знанието.                                            Най-предпочитаното рибно ястие от ашкеназите е риба гефилте - месото на обезкостената и одрана риба се смесва с яйца и зеленчуци и с получената плънка се пълни запазената кожа, след което се пошира и се сервира на резени. Тази сложна технология може да бъде избегната, ако от рибата се направят кюфтенца, които се сваряват в силен рибен бульон.

image

В Италия на Нова година се сервира грозде, ядки и леща, както и ястия от риба. Поднася се и дзампоне – свински бут, сварен в кожена торба, както и празничен салам.

НОРВЕГИЯ – За новогодишната нощ норвежците приготвят оризов пудинг, в който скриват цял бадем. На който се падне бадемът, той ще бъде честит през цялата година.                                                                                                                                                 
 "Изкушението на Янсон" е традиционно празнично ястие в скандинавската страна Швеция. Твърди се, че то е кръстено на Пеле Янсон, оперен певец от края на 19-ти и началото на 20-ти век, ценител на хубавата храна. Рецептата е създадена през първата половина на миналия век и веднага се превръща в класика в шведската кухня. Ястието представлява касерола от картофи, херинга, лучени парчета, сметана и галета.

 Новогодишната маса на поляците обикновено е отрупана с дванадесет вегетариански кулинарни творения. Ечемичена каша със сушени сини сливи, студени и топли рибни ястия и кифлички с мак засищат глада на гостите.

В канадската провинция Квебек се консумира туртиер – пай с месо, който се изпича с твърда коричка, подобно на българската пита. В крайбрежните райони се използва месото на сьомга, което се мели, накълцва или нарязва на кубчета. Така получената плънка се поставя в тесто и се пече. Сервира се с кетчуп и пикантна плодова заливка. Ястието се яде от Бъдни вечер до Нова година.

Нашата северна съседка празнува коледните празници с традиционните за Югоизточна Европа и Турция сарми. Ако посетите Букурещ за празниците, можете да опитате румънски сарми от кисело или прясно зеле с пълнеж от свинско, телешко и ориз, сварени в доматен сос. Сармите могат да се опитат в различни части на Балканския полуостров, като в различните държави съставките варират, но ястието има оригинален произход от османската империя.


В Етиопия подготовката за празнична маса започва много преди гостите да седнат. Фермерите купуват агнета по-отрано, за да ги угоят. От агнешкото месо те готвят тлъста яхния, подправена с берберски подправки. Често яхнията се сервира с традиционен етиопски хляб инжера. Тя се прави като палачинка с мая от брашно от африканското растение теф. Тестото се оставя да ферментира няколко дни и се изпича, което създава леко възкисел вкус на африканския хляб.
В Испания на Нова година се гощават със скариди /често паеля/, агнешко месо или скопен петел, гаспачо, пие се шампанско, бира, кафе.
Информацията е от нета.

Новогодишната трапеза на всякъде по света е празнична, красива и с изненади. Ето защо почти във всички страни, включително и в България се приготвя баница с късмети.
За да си изберете някое от нашенските ястия за Новата 2012 г., кликнете ТУК и бъдете живи и здрави и през Новата година!

image




Тагове:   нова,   2012,   година,   света,   ястия,   избор,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada1 - Чудесна, незабравима и щастлива ...
25.12.2011 18:23
Чудесна ,незабравима и щастлива Коледа ,Краси!
Целувки!
цитирай
2. krasi08 - И на теб щастливи празници!
25.12.2011 19:02
На цялото семейство и специално на Цачката желая много здраве, успехи и весели празници. Целувки!
цитирай
3. lyubomircholakov - Отдавна не бях чел толкова инфор...
25.12.2011 19:06
Отдавна не бях чел толкова информационно вкусен постинг! Благодаря Ви, честито Рождество Христово и весела Нова година! :-)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 981436
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930