2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. hadjito
13. samvoin
14. tili
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Прочетен: 4875 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 25.12.2011 19:00
В Япония посрещането на Новата година не минава без студени предястия, които са символи на емоции и успехи. Варената риба символизира спокойствие, бобът- здраве, хайверът – щастие в дома. На Нова година се поднасят още ордьоври от грах и фасул, пържени кестени, сварена риба. Почетно място е отредено на ястията от морско зеле, което е богато на йод.
Във Франция на коледната и новогодишната трапеза присъства задължително печена пуйка. В тези дни се сервира пастет от гъши дроб, стриди, сирене, шампанско и други деликатеси. Нова година за евреите започва през септември със звука на шофар - инструмент, изработен от рог на овен. Това е началото на Рош Ашана - празникът, с който се почита създаването на света от Бог. Трапезата е богата и отрупана с ястия, всяко със своя символика. Парче ябълка, потопено в мед, носи надеждата за следващата сладка година. Рибата пък е символ на плодородието и знанието. Най-предпочитаното рибно ястие от ашкеназите е риба гефилте - месото на обезкостената и одрана риба се смесва с яйца и зеленчуци и с получената плънка се пълни запазената кожа, след което се пошира и се сервира на резени. Тази сложна технология може да бъде избегната, ако от рибата се направят кюфтенца, които се сваряват в силен рибен бульон.
В Италия на Нова година се сервира грозде, ядки и леща, както и ястия от риба. Поднася се и дзампоне – свински бут, сварен в кожена торба, както и празничен салам.
НОРВЕГИЯ – За новогодишната нощ норвежците приготвят оризов пудинг, в който скриват цял бадем. На който се падне бадемът, той ще бъде честит през цялата година. "Изкушението на Янсон" е традиционно празнично ястие в скандинавската страна Швеция. Твърди се, че то е кръстено на Пеле Янсон, оперен певец от края на 19-ти и началото на 20-ти век, ценител на хубавата храна. Рецептата е създадена през първата половина на миналия век и веднага се превръща в класика в шведската кухня. Ястието представлява касерола от картофи, херинга, лучени парчета, сметана и галета.
Новогодишната маса на поляците обикновено е отрупана с дванадесет вегетариански кулинарни творения. Ечемичена каша със сушени сини сливи, студени и топли рибни ястия и кифлички с мак засищат глада на гостите.
В канадската провинция Квебек се консумира туртиер – пай с месо, който се изпича с твърда коричка, подобно на българската пита. В крайбрежните райони се използва месото на сьомга, което се мели, накълцва или нарязва на кубчета. Така получената плънка се поставя в тесто и се пече. Сервира се с кетчуп и пикантна плодова заливка. Ястието се яде от Бъдни вечер до Нова година.
Нашата северна съседка празнува коледните празници с традиционните за Югоизточна Европа и Турция сарми. Ако посетите Букурещ за празниците, можете да опитате румънски сарми от кисело или прясно зеле с пълнеж от свинско, телешко и ориз, сварени в доматен сос. Сармите могат да се опитат в различни части на Балканския полуостров, като в различните държави съставките варират, но ястието има оригинален произход от османската империя.
В Етиопия подготовката за празнична маса започва много преди гостите да седнат. Фермерите купуват агнета по-отрано, за да ги угоят. От агнешкото месо те готвят тлъста яхния, подправена с берберски подправки. Често яхнията се сервира с традиционен етиопски хляб инжера. Тя се прави като палачинка с мая от брашно от африканското растение теф. Тестото се оставя да ферментира няколко дни и се изпича, което създава леко възкисел вкус на африканския хляб.
В Испания на Нова година се гощават със скариди /често паеля/, агнешко месо или скопен петел, гаспачо, пие се шампанско, бира, кафе.
Информацията е от нета.
Новогодишната трапеза на всякъде по света е празнична, красива и с изненади. Ето защо почти във всички страни, включително и в България се приготвя баница с късмети.
За да си изберете някое от нашенските ястия за Новата 2012 г., кликнете ТУК и бъдете живи и здрави и през Новата година!
Целувки!