2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. bojil
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 2517 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 07.07.2011 20:27
1. ЦАРЕВИЦАТА
Редовната консумация на царевица е суперполезна. Тя е достатъчна за набавянето на всички необходими витамини за организма. Зърнената култура предпазва сърцето и организма от различни заболявания.
Едно от тях е диабетът. Хората, които ядат царевица всеки ден, си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при здравословното хранене.
Царевицата е богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества. Царевицата е един от най-популярните зеленчуци в света. Може да се яде под всякаква форма – в салати, като основно ястие, на закуска, печена… Тя е с ниско съдържание на мазнини и сложни въглехидрати
Царевица води началото си 9000 години назад. Тя е била важен аспек в цивилизацията на ацтеките в Централна Америка.
Ползите за здравето на царевица са огромни. Царевицата е фантастичен източник и на разтворими, и на неразтворими фибри. Царевицата е богата и на фолиева киселина, витамин В.
Витамин В12 и фолиевата киселина във царевица предотвратяват появата на анемия, причинена от дефицит на желязо.
Царевицата прочиства храносмилателната система, полезна е срещу запек и хемороиди. Царевица е добър източник на тиамин (витамин В1), която е част от процеса на превръщането на храната в енергия в тялото.
Установено е, че царевицата е богата на каротиноиди, по-точно на бета-криптоксантин. Според специалисти, този каротиноид намалява риска от рак на белите дробове.
Нетолкова познат в България е чаят от царевична коса. Той има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства. Помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм.
Също така предотвратява нощното напикаване при децата. Премахва подкожните мазнини и подпомага загубата на излишни килограми, като придава усещане за ситост и намалява чувството за глад. И малко музика ТУК.
2.ЛЕЩАТАЛещата е богата на разтворими и неразтворими фибри, протеини, магнезий, фолиева киселина, желязо, калий, цинк и различни видове антиоксиданти. Когато консумирате ястия от леща, вие намалявате лошият холестерол в организма, предпазвате се от покачване на кръвната захар, предпазвате се от няколко вида рак на червата.
3.ЯЙЦАТА
Яйцата се включват в списъка, понеже са хранителни, универсални, икономични и като цяло – чудесен начин да си набавите качествени белтъчини. Проучванията показват, че ако ядете яйца на закуска е възможно да поемете по-малко калории през деня и да свалите килограми, без това да повлияе значително на нивото на холестерола. Яйцата също така съдържат 12 витамини и минерали, в т. ч. и холин, който е полезен за развитието на мозъка и паметта. Насладете им се на всяко хранене или твърдо сварени – за една мобилна закуска. Яйцата, надминават млякото, говеждото месо, суроватката и соята по качеството на протеините, които осигуряват.
4. ДОМАТИТЕ
Доматите са отличен източник на антиоксиданти, ликопен и бета каротин. Те са бедни на калории и имат високо съдържание на витамин С и А, които укрепва имунната система и разгражда мазнини. Естественият оцветител ликопен е мощен антиоксидант. В доматите се открива огромно богатство на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Дневно ни е необходим един голям домат, за да си набавим почти цялото необходимо за ден количество витамин С и витамин А. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата и цели три пъти повече от рибата. Зрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените.
Сортът е определящ за химичния състав на доматите, които варира и в зависимост от почвата и климатичните условия. Доматите представляват 94, 5% вода, 0, 9% белтъчини, 3, 5% въглехидрати, нищожен процент скорбяла, 0, 7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова). Съдържат минерални соли като калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и др. В доматите има 30 мг витамин С, 0, 60 мгкаротин (провитамин А), 0, 85мг витамин Е, 0, 50 мг витамин К, 0, 50 мг витамин РР. В по-малки количества се срещат витамините В1, В2.
5. АНАНАСИ
Ананасът е плод с изключителни диетични и вкусови качества. В зрелият ананас количеството на водата е около 80-86%, органичните киселини (като преобладаваща е лимонената киселина) представляват 0.4 до 1.2% от неговия състав, минералите и азотните вещества са съответно 0.42% и 0.48%.
- Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йод, витамини от групата В, витамин А и С, което от своя страна го превръща в идеално средство в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния през зимния сезон.
- Съдържа ензима бромелин - стимулиращ храносмилането фермент, който разгражда белтъчините. Бромелинът има и някои други полезни свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. Редовната консумация на ананас или прясно изцеден сок от него улеснява храносмилането и поради тази причина редица фармацевтични продукти, използвани в гастроентерологията, съдържат бромелин. От друга страна, този ензим подпомага възстановителните процеси при контузии, като натъртвания, мускулни разкъсвания, отоци. Благоприятства и лечението на разширени вени.
- Ананасът допринася за редуцирането на теглото. Специалисти допускат възможността за поне два разтоварващи дни през седмицата с помощта на плода.
- Влияе благотворно и върху функцията на задстомашната жлеза.
6. АВОКАДО
То е много богато на мазнини, но те са от типа полезни – мононенаситени, които спомагат за понижаването на риска от рак, сърдечна недостатъчност и диабет. Авокадото допринася за регенерирането на кръвта и тъканите, стабилизира кръвната захар и е много полезно при сърдечни заболявания. То е богато на фибри (11 до 17 г в един плод) и е добър източник на лутеин – антиоксидантът, свързан пряко със здравето на очите и кожата.
7. ЯБЪЛКИТЕ
“Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” вече се е превърнало в крилата фраза. Ябълките съдържат много от доказано мощните антиоксиданти куерцитин и катехин, които предпазват клетките от увреждане, т.е. намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания (особено ако ядете плода с кората). Изследване сочи, че ябълковата обелка съдържа 5 пъти повече полифеноли от месната й част. Ябълките и техните кори са пълни и с много фибри (около 2 пъти повече от други плодове като праскови, грозде и грейпфрут), които могат да помогнат в борбата с излишните килограми.
И още полезни храни:
Боровинки
Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които доказано подобряват зрението и мозъчните функции. Изследвания показват, че боровинките забавят увреждането на моторната координация и паметта, съпътстващи стареенето. Тези дребни плодове ограничават и възпаленията, които са неизбежно свързани с почти всички хронични заболявания като се започне от Алцхаймер и Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. Други проучвания сочат, че боровинките са най-ефективни при борбата с рака в сравнение с всички останали плодове.
Чесън
Изследвания сочат, че той понижава нивата на холестерола и триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до три скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при пациентите със сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с храни за профилактика на рака. Цели сушени глави чесън помагат да се пречисти тялото от тежки метали като живака и кадмия. Той е и добро антибактериално и антивирусно средство, което повишава резистентността към предизвиканите от стреса настинки и инфекции. Ако не харесвате мириса на чесъна, яжте го с клонче магданоз.
Зеле
В света на зеленчуците родът Brassica е най-богат на видове, а зелето е най-впечатляващо от целия род. Зеленчуците Brassica (включително броколито и китайското зеле) съдържат съставки, наречени индоли, които ограничават наистина драстично риска от рак. Изчислено е например, че консумацията на зеле повече от веднъж седмично намалява с над 65% риска за развитие на рак на дебелото черво. Зелето стимулира имунната система, убива бактериите и вирусите и пречиства кръвта. Ако пък хапвате от червените сортове, ще получите и здравословна доза антоцианини (същите пигментиращи молекули, които правят боровинките сини) – друг полезен антиоксидант с антираково влияние.
Риба и рибено масло
Яденето на риба помага да се ограничи рискът от сърдечна недостатъчност, рак, Алцхаймер, удар, диабет и артрит. Разнообразието от ненаситени мазнини в рибата може да подпомогне и ограничаването на депресията. Препоръчително е да се ядат рибни ястия поне 2 пъти седмично, особено сьомга, херинга и сардини, защото тези видове осигуряват най-големи количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Избягвайте често съдържащите живак видове като акула, риба-меч, скумрия.
Бадеми
Те са богати на фибри и мононенаситени мазнини, които понижават холестерола. Яденето на около 40 г ядки, най-вече бадеми, намалява наситените мазнини и холестерола и редуцира риска от сърдечни заболявания. И въпреки, че бадемите са относително богати на мазнини и калории, изследванията показват, че всъщност те помагат за свалянето на килограмите – протеините, фибрите и мононенаситените мазнини по-бързо създават чувство за ситост и така предотвратяват преяждането.
Натуралният шоколад
Когато става дума за шоколад, колкото е по-горчив, толкова по-добре – поне що се отнася до здравето. Ползата от шоколада се дължи на флавоноидите и другите антиоксиданти (същите, които се съдържат в червените боровинки, ябълките, ягодите и червеното вино). Само истинското какао съдържа флавоноиди, така че търсете шоколади с високо съдържание на какао (60% или повече). Тъмният шоколад е с по-малко калории от останалите видове и когато се консумира умерено, намалява “лошия” (LDL) холестерол и ограничава появата на артериални плаки.
Вярвам, че тази информация от интернет, ще бъде полезна за всички. А ако искате да реализирате някои от моите кулинарни творения, то кликнете ТУК. Вижте и част от моите картини и ястия в снимки, като кликнете върху стрелката по-долу.
Тагове:
Как да си забъркаме хубав Великден :)
На Томина неделя боядисваме яйца за поко...