Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2011 17:32 - 7 супер храни
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 2517 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 07.07.2011 20:27


 Какво ядем и какво е полезно да ядем вижте сами. Освен 7-те супер храни, за които ви предлагам снимки и информация, ще видите и други, доста полезни неща.

1. ЦАРЕВИЦАТА 

Редовната консумация на царевица е суперполезна. Тя е достатъчна за набавянето на всички необходими витамини за организма. Зърнената култура предпазва сърцето и организма от различни заболявания.

Едно от тях е диабетът. Хората, които ядат царевица всеки ден, си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при здравословното хранене.

image

Царевицата е богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества. Царевицата е един от най-популярните зеленчуци в света. Може да се яде под всякаква форма – в салати, като основно ястие, на закуска, печена… Тя е с ниско съдържание на мазнини и сложни въглехидрати

Царевица води началото си 9000 години назад. Тя е била важен аспек в цивилизацията на ацтеките в Централна Америка.

Ползите за здравето на царевица са огромни. Царевицата е фантастичен източник и на разтворими, и на неразтворими фибри. Царевицата е богата и на фолиева киселина, витамин В.

Витамин В12 и фолиевата киселина във царевица предотвратяват появата на анемия, причинена от дефицит на желязо.

Царевицата прочиства храносмилателната система, полезна е срещу запек и хемороиди. Царевица е добър източник на тиамин (витамин В1), която е част от процеса на превръщането на храната в енергия в тялото.

Установено е, че царевицата е богата на каротиноиди, по-точно на бета-криптоксантин. Според специалисти, този каротиноид намалява риска от рак на белите дробове.

Нетолкова познат в България е чаят от царевична коса. Той има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства. Помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм.

Също така предотвратява нощното напикаване при децата. Премахва подкожните мазнини и подпомага загубата на излишни килограми, като придава усещане за ситост и намалява чувството за глад. И малко музика ТУК.

2.ЛЕЩАТА
Лещата е богата на разтворими и неразтворими фибри, протеини, магнезий, фолиева киселина, желязо, калий, цинк и различни видове антиоксиданти. Когато консумирате ястия от леща, вие намалявате лошият холестерол в организма, предпазвате се от покачване на кръвната захар,  предпазвате се от няколко вида рак на червата.

image

3.ЯЙЦАТА
Яйцата се включват в списъка, понеже са хранителни, универсални, икономични и като цяло – чудесен начин да си набавите качествени белтъчини. Проучванията показват, че ако ядете яйца на закуска е възможно да поемете по-малко калории през деня и да свалите килограми, без това да повлияе значително на нивото на холестерола. Яйцата също така съдържат 12 витамини и минерали, в т. ч. и холин, който е полезен за развитието на мозъка и паметта. Насладете им се на всяко хранене или твърдо сварени – за една мобилна закуска. Яйцата, надминават млякото, говеждото месо, суроватката и соята по качеството на протеините, които осигуряват.
image
4. ДОМАТИТЕ

Доматите са отличен източник на антиоксиданти, ликопен и бета каротин. Те са бедни на калории и имат високо съдържание на витамин С и А, които укрепва имунната система и разгражда мазнини. Естественият оцветител ликопен е мощен антиоксидант. В доматите се открива огромно богатство на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Дневно ни е необходим един голям домат, за да си набавим почти цялото необходимо за ден количество витамин С и витамин А. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата и цели три пъти повече от рибата. Зрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените.

Сортът е определящ за химичния състав на доматите, които варира и в зависимост от почвата и климатичните условия. Доматите представляват 94, 5% вода, 0, 9% белтъчини, 3, 5% въглехидрати, нищожен процент скорбяла, 0, 7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова). Съдържат минерални соли като калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и др. В доматите има 30 мг витамин С, 0, 60 мгкаротин (провитамин А), 0, 85мг витамин Е, 0, 50 мг витамин К, 0, 50 мг витамин РР. В по-малки количества се срещат витамините В1, В2.

image

5. АНАНАСИ
Ананасът е плод с изключителни диетични и вкусови качества. В зрелият ананас количеството на водата е около 80-86%, органичните киселини (като преобладаваща е лимонената киселина) представляват 0.4 до 1.2% от неговия състав, минералите и азотните вещества са съответно 0.42% и 0.48%.
  • Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йод, витамини от групата В, витамин А и С, което от своя страна го превръща в идеално средство в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния през зимния сезон.
  • Съдържа ензима бромелин - стимулиращ храносмилането фермент, който разгражда белтъчините. Бромелинът има и някои други полезни свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. Редовната консумация на ананас или прясно изцеден сок от него улеснява храносмилането и поради тази причина редица фармацевтични продукти, използвани в гастроентерологията, съдържат бромелин. От друга страна, този ензим подпомага възстановителните процеси при контузии, като натъртвания, мускулни разкъсвания, отоци. Благоприятства и лечението на разширени вени.
  • Ананасът допринася за редуцирането на теглото. Специалисти допускат възможността за поне два разтоварващи дни през седмицата с помощта на плода.
  • Влияе благотворно и върху функцията на задстомашната жлеза.
image

6. АВОКАДО
То е много богато на мазнини, но те са от типа полезни – мононенаситени, които спомагат за понижаването на риска от рак, сърдечна недостатъчност и диабет. Авокадото допринася за регенерирането на кръвта и тъканите, стабилизира кръвната захар и е много полезно при сърдечни заболявания. То е богато на фибри (11 до 17 г в един плод) и е добър източник на лутеин – антиоксидантът, свързан пряко със здравето на очите и кожата.

image

7. ЯБЪЛКИТЕ
“Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” вече се е превърнало в крилата фраза. Ябълките съдържат много от доказано мощните антиоксиданти куерцитин и катехин, които предпазват клетките от увреждане, т.е. намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания (особено ако ядете плода с кората). Изследване сочи, че ябълковата обелка съдържа 5 пъти повече полифеноли от месната й част. Ябълките и техните кори са пълни и с много фибри (около 2 пъти повече от други плодове като праскови, грозде и грейпфрут), които могат да помогнат в борбата с излишните килограми.

image

И още полезни храни:
Боровинки
Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които доказано подобряват зрението и мозъчните функции. Изследвания показват, че боровинките забавят увреждането на моторната координация и паметта, съпътстващи стареенето. Тези дребни плодове ограничават и възпаленията, които са неизбежно свързани с почти всички хронични заболявания като се започне от Алцхаймер и Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. Други проучвания сочат, че боровинките са най-ефективни при борбата с рака в сравнение с всички останали плодове.

Чесън
Изследвания сочат, че той понижава нивата на холестерола и триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до три скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при пациентите със сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с храни за профилактика на рака. Цели сушени глави чесън помагат да се пречисти тялото от тежки метали като живака и кадмия. Той е и добро антибактериално и антивирусно средство, което повишава резистентността към предизвиканите от стреса настинки и инфекции. Ако не харесвате мириса на чесъна, яжте го с клонче магданоз.

Зеле
В света на зеленчуците родът Brassica е най-богат на видове, а зелето е най-впечатляващо от целия род. Зеленчуците Brassica (включително броколито и китайското зеле) съдържат съставки, наречени индоли, които ограничават наистина драстично риска от рак. Изчислено е например, че консумацията на зеле повече от веднъж седмично намалява с над 65% риска за развитие на рак на дебелото черво. Зелето стимулира имунната система, убива бактериите и вирусите и пречиства кръвта. Ако пък хапвате от червените сортове, ще получите и здравословна доза антоцианини (същите пигментиращи молекули, които правят боровинките сини) – друг полезен антиоксидант с антираково влияние.

Риба и рибено масло
Яденето на риба помага да се ограничи рискът от сърдечна недостатъчност, рак, Алцхаймер, удар, диабет и артрит. Разнообразието от ненаситени мазнини в рибата може да подпомогне и ограничаването на депресията. Препоръчително е да се ядат рибни ястия поне 2 пъти седмично, особено сьомга, херинга и сардини, защото тези видове осигуряват най-големи количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Избягвайте често съдържащите живак видове като акула, риба-меч, скумрия.

Бадеми
Те са богати на фибри и мононенаситени мазнини, които понижават холестерола. Яденето на около 40 г ядки, най-вече бадеми, намалява наситените мазнини и холестерола и редуцира риска от сърдечни
 заболявания. И въпреки, че бадемите са относително богати на мазнини и калории, изследванията показват, че всъщност те помагат за свалянето на килограмите – протеините, фибрите и мононенаситените мазнини по-бързо създават чувство за ситост и така предотвратяват преяждането.
Натуралният шоколад
Когато става дума за шоколад, колкото е по-горчив, толкова по-добре – поне що се отнася до здравето. Ползата от шоколада се дължи на флавоноидите и другите антиоксиданти (същите, които се съдържат в червените боровинки, ябълките, ягодите и червеното вино). Само истинското какао съдържа флавоноиди, така че търсете шоколади с високо съдържание на какао (60% или повече). Тъмният шоколад е с по-малко калории от останалите видове и когато се консумира умерено, намалява “лошия” (LDL) холестерол и ограничава появата на артериални плаки.

Вярвам, че тази информация от интернет, ще бъде полезна за всички. А ако искате да реализирате някои от моите кулинарни творения, то кликнете ТУК. Вижте и част от моите картини и ястия в снимки, като кликнете върху стрелката по-долу.







Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978780
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031