Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2008 15:52 - ВКУСНОТИЯ С ПЪЛНЕН АРТИШОК
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 11461 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.07.2009 16:52


Артишокът или още наричан ангинар е зеленчук с особен вкус и ценни хранителни качества. Преди повече от 60 г. селяните са го продавали с каруци по софийските улици, а сега може да се намери само в голямите супермаркети.Артишокът има едри бодливи листа, кото се ядат заедно с месестата основа. В средата има мъхести влакна, които се изхвърлят. Всички страни от Средиземноморието го консумират в голямо количество и там струва стотинки. Той предпазва от атеросклероза, подобрява работата на черният дроб и жлъчката и е силен антиоксидант, който изхвърля токсините и шлаките от организма. Богат е на витамин А и С, магнезий, калций, фосфор, желязо и др.С успех се използува от диабетици, при болни от подагра, гастрит, заболавания на черния дроб. При посещението ми през лятото на Кушадъсъ в Турция направих няколко снимки и си купих артишок / 1 лв. за килиграм/, който приготвих и опитах с приятели, които много го харесаха и чиято рецепта искам да споделя с читателите на Blog.bg.
              image             image
               Артишокът на масата на                    Месестото дъно на
                        търговците                                             артишока
Добре измитият артишок се сварява в подсолена вода за около 15 мин, изчиства се в средата и се пълни със следната смес: 1/2 кг. кайма, 1 глава нарязан и изпържен лук, 200 гр. нарязани задушени гъби, 1/2 връзка магданоз,1 с.л. доматено пюре, червен и черен пипер и сол на вкус и средата на една ,напоена с прясно млако и изстискана филия хляб. Цялата смес се задушава и с нея се пълнят  6 артишока, които се нариждат в тава , покрита с нарязани на кръгчета картофи или домати и заляти с  1/2 чаша вода и 4 с.л. олио.След запичане около 15 мин. се слага по 1 с.л. настърган кашкавал и се зелива със сос "Бешамел". Пече се още 15 мин.
Ястието е красиво,вкусно и удобно за празнична трапеза.
      image         image      
         Приготвяне на                 Преди изпичане
               ястието
      image         image
      Готовият артишок           Сервирана порция

A eто и един видео филм за Кушадъсъ - един от известните и сравнително добри градчета за отдих и почивка в съседна Турция. Две години под ред летуваме там и сме много доволни. Кликнете върху стрелката и вижте видео клипа, гарниран с приятна музика за отмора.




Тагове:   вкуснотия,   артишок,


Гласувай:
2



Следващ постинг

1. trevistozelena - :)
13.01.2008 20:37
я че вкусен блог:) интересно е. добре дошла
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982638
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930