Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2014 09:55 - Храните убийци на нашата маса
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 23.08.2014 10:08


               image          image

Има какви ли не класации на здравословните храни. Групират ги по богатство на витамини и минерали, оценяват антиоксидантите в тях, търсят редки багрила, ензими и съставки, които ги правят уникални и полезни. Няма обаче класация на вредните храни, които бавно съсипват здравето и ни убиват. Питали ли сте се защо? Едва ли, защото негативният им ефект е очевиден и до болка познат на всеки. По-скоро, защото тези храни са всеки ден на масата и влизат в топ 5 на любимите вкусотии, които всеки е склонен да поглъща без задръжка.

                          Подсладени газирани напитки  
                                                                                                                                                                
Има ги в изобилие и с какъв ли не вкус и цвят. Рекламират ги с най-съвременни трикове. Затова неудържимо привличат младите. Не остават равнодушни и чревоугодниците. Освен, че те имат „скрити“ калории, заради многото захар, въобще не утоляват жаждата. Британски учени алармираха, че безалкохолните газирани напитки съдържат вещество, което атакува сърцевината на клетките в организма. Действието му се натрупва с годините и може да се сравни с пораженията, които нанася редовната злоупотреба с алкохол. Става дума за натриевия бензоат ­ Е211, който масово се използва като консервант и в хранителната промишленост. При съединяването му с витамин С от безалкохолните, се образува бензол. Силно канцерогенно вещество. Затова количеството на Е211трябва да е минимално и да не превишава нормата. Въпросът е дали това изискване се спазва. Друга вредна съставка в безалкохолните е жълтото багрило татразин, което присъства освен в газираните напитки и в сладкишите. И още една отровна „екстра“. Това са фосфатите, които откриваме в безалкохолни, готови супи, сосове, салами и шунки.

                                Сладкиши, десертни блокчета и шоколад

 Всички знаят, че захарта директно се трансформира в мазнини и е предпоставка за неконтролируемо дебелеене. Това, което повечето не знаят обаче е, че сладките изненади действат като „енергийна бомба“. В 100 грама шоколад има 550 ккал., 4,5 г. белтъчини, 30 г. мазнини и 57,8 г. захари. Рафинираната захар дава бърз и краткотраен прилив на енергия и също толкова бързо „разрежда“. Затова я наричат „бялата отрова“. И няколко часа след сладката закуска, децата стават раздразнителни, хиперактивни и агресивни. Отклоненията в поведението доказано се дължат на захарта. Затова лекарите определят редовните прегрешения в храненето като вид увреждане. Според тях, неправилната ферментация на храната нарушава нормалната чревна флора. И ако детето има генетично предразположение, това може да доведе освен до свръх активност и до хранителни алергии.

                          Салами, наденици, луканки … и всичко        консервирано от мляно месо

 В най-добрия случай колбасите съдържат сланина, малко месо и много овкусители, подобрители, оцветители и консерванти. 40 процента са мазнините. Две трети от сурово пушените колбаси, например, независимо какво пише на етикета, се правят главно от сланина, дълбоко замразено говеждо и най-различни субпродукти. Добавя се колаген, кожна емулсия, пуешки шийки, соев гранулат. Ако това не ви тласка към пълно вегетарианство, добър апетит. Преди 5-6 години списъкът на разрешени хранителни добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири. Така в него влязоха съставки, които „козметично“ пооправят вида, трайността и цвета им. Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е-тата, голяма част от които са вредни и опасни за здравето.

                                                      Чипс и пуканки

 Предлагат се все повече видове ­ така американската мода, пред телевизора и в киното всеки да хрупа нещо много мазно, солено и вредно, постепенно влезе и у нас. Всеки американец годишно изяжда по около 3,5 кг. хрупкави пържени картофки. В целия свят годишно продажбите на чипс възлизат на 14 млрд. долара. В 100 грама чипс или пуканки има 30-35% мазнини, 60 процента въглехидрати, които ни зареждат със 550 ккал. Тези храни съдържат и огромно количество консерванти, подсладители и оцветители. Учените са изчислили, че за една година човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели, подсладители. Те са в основата на някои заболявания и допринасят активно за скока на алергиите.

                                    Как да изчистим организма

 Има храни-чистачи. Попаднали в организма, те като сюнгер попиват вредните вещества и извличат отровите, които се трупат от обмяната на веществата. Шлаката и “химията” влиза в междуклетъчното пространство. Оттам попада в лимфните и в кръвоносните съдове. Лимфата работи активно ­ действа подобно на природен филтър ­ лови болестотворните бактерии, гъбички и вируси, които влизат в нашия организъм с храна, въздух и вода. Затова лекарите препоръчват да се пият много течности. Поне 2 литра на ден минерална вода, чай и пресни сокове. Включете в действие и храните-чистачи. Повечето от тях са богати на растителни влакнини. В червата целулозата набъбва, улавя токсините и като четка мие отвътре храносмилателната система. На помощ идват ензими и пектин, които съдържат плодовете и зеленчуците. Поне 3 от тях трябва да влязат в ежедневното меню. Не е важно да се изяде голямо количество, а да са различни.

                                                    Ябълки

 По-добре е да се ядат с кората. Пектинът в тях е в разтворима форма, лесно се свързва с токсините и помага за изхвърлянето на всички съединения, образувани при гниенето на храната в червата.

                                                             Грозде

 Кехлибарените зърна са богати на минерали, ензими, плодови киселини и витамини. Затова се използват в лечебни програми, разтоварителни режими и диети за прочистване. Ципата съдържа полифеноли, които „обезвреждат“ отровите, отделени от клетките в процеса на работата є.

                                                              Лимон

 Богат е на витамини ­ С, Р, В и каротин. Лимоновият сок е убиец на нитратите. Той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и унищожава токсините. Сокът алкализира кръвта, която заради прекомерната консумация на животински храни, е с по-висока киселинност. А това е предпоставка за много заболявания

                                                               Морков

 Целулозата му е полезна за черния дроб. Той съдържа много витамини от група В, каротин и специфичен набор от микроелементи и витамини. Салата от стъргани моркови със зехтин е особено полезна, защото мазнината помага за усвояването на мастноразтворимия витамин бетакаротен от моркова.

                                                  Спанак, коприва, салата

 Американски учени установиха, че дневната порция зеленина помага на черния дроб да се пребори с пораженията на алкохола. Киви и аспержи също могат да се включат в „спасителната“ акция.

                                                                    Тиква

 Полезна е при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци. Тя стимулира отделянето на урина, тя облекчава бъбреците, пикочния мехур и сърцето. Голямото количество пектин помага при възпаление на дебелото черво. А понеже пектинът активизира изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата осигурява профилактика на атеросклерозата. Ценната съставка неутрализира солите на тежките метали и подобрява перисталтиката на червата.
▶ ВНИМАНИЕ - ХРАНА - 5 ЧАСТ.mpg - YouTube

ВНИМАНИЕ - ХРАНА - 6 ЧАСТ.mpg - YouTube









Тагове:   маса,   Нашата,   убийци,   храни,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982299
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930