Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. stela50
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. stela50
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
18.06.2013 06:46 -
Малините - хем вкусни, хем лечебни
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 18.06.2013 07:12
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове:
13
Последна промяна: 18.06.2013 07:12
Леко кисели на вкус, силно арoматични и с приятен червеникав цвят, малините направо предизвикват да ги изядеш. Заедно с високото си съдържание на фибри, те внасят и богат коктейл от антиоксиданти, с които могат да допълнят здравословните ползи на плодовата ви салата или на любимото ви кисело мляко. Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите, 3 пъти от тези на кивито и 10 пъти от доматите.
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от които със собствена семка. Това е възможно, тъй като малиновият храст образува т.нар. сложни плодове, които в нашите климатични условия зреят през месеците юли и август. Той принадлежи към голямото семейство розоцветни и е най-близък роднина на къпината.
Заради аромата и сочността си , малките червени плодове са любими на всички, но особено на децата. Оказва се това не е случайно, тъй като съдържат цял коктейл от полезни вещества. Само 200 гр. малини осигуряват дневната доза витамин С. Природата обаче мъдро е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или така нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се препоръчват при разширени вени ,тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове, понижен имунитет или кръвотечения с различен произход.
Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други ценни витамини - бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подпомагат растежа, подобряват зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) пък е необходима за развитието на мозъка, гръбначния стълб и плацентата. Малините са още източник на множество минерали и микроелементи – мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането. Ниската калорична стойност (52 кал), почти липсата на захароза и високо съдържание на влакнини правят малините подходяща храна както за диети за отслабване, така за лекарство за хора, страдащи от диабет-2, сърдечни и други заболявания.
В прясно състояние като билка малините се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят ценните си качества и след термична обработка) плодовете се използват при простудни заболявания - понижават температурата.
Наред с плодовете се използват и листата на малината , а полезните вещества в тях са в по-голяма концентрация. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми– диария, киселини, колики, а външно се използва при кървящи венци и възпаления в устната кухина.
В заключение можем да кажем, че малините са "най-вкусния" доктор.
Сладката и конфитюрите от малини са особено вкусни и често използвани за пълнеж на палачинки. Обикновено на 1кг. малини се слага 1 кг. захар, 1 ч.л. лимонтузи и чаша вода. Вари се на слаб огън до сгъстяване -40-50 минути. лимонтузуто се поставя 5 мин. преди края на варенето.
Информацията е както от нета, така и от мой собствен опит.
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от които със собствена семка. Това е възможно, тъй като малиновият храст образува т.нар. сложни плодове, които в нашите климатични условия зреят през месеците юли и август. Той принадлежи към голямото семейство розоцветни и е най-близък роднина на къпината.
Заради аромата и сочността си , малките червени плодове са любими на всички, но особено на децата. Оказва се това не е случайно, тъй като съдържат цял коктейл от полезни вещества. Само 200 гр. малини осигуряват дневната доза витамин С. Природата обаче мъдро е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или така нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се препоръчват при разширени вени ,тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове, понижен имунитет или кръвотечения с различен произход.
Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други ценни витамини - бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подпомагат растежа, подобряват зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) пък е необходима за развитието на мозъка, гръбначния стълб и плацентата. Малините са още източник на множество минерали и микроелементи – мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането. Ниската калорична стойност (52 кал), почти липсата на захароза и високо съдържание на влакнини правят малините подходяща храна както за диети за отслабване, така за лекарство за хора, страдащи от диабет-2, сърдечни и други заболявания.
В прясно състояние като билка малините се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят ценните си качества и след термична обработка) плодовете се използват при простудни заболявания - понижават температурата.
Наред с плодовете се използват и листата на малината , а полезните вещества в тях са в по-голяма концентрация. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми– диария, киселини, колики, а външно се използва при кървящи венци и възпаления в устната кухина.
В заключение можем да кажем, че малините са "най-вкусния" доктор.
Сладката и конфитюрите от малини са особено вкусни и често използвани за пълнеж на палачинки. Обикновено на 1кг. малини се слага 1 кг. захар, 1 ч.л. лимонтузи и чаша вода. Вари се на слаб огън до сгъстяване -40-50 минути. лимонтузуто се поставя 5 мин. преди края на варенето.
Информацията е както от нета, така и от мой собствен опит.
Тагове:
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.