Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2013 06:46 - Малините - хем вкусни, хем лечебни
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 18.06.2013 07:12


 Леко кисели на вкус, силно арoматични  и с приятен червеникав цвят, малините направо предизвикват да ги изядеш. Заедно с високото си съдържание на фибри, те внасят и богат коктейл от антиоксиданти, с които могат да допълнят здравословните ползи на плодовата ви салата или на любимото ви кисело мляко. Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите, 3 пъти от тези на кивито и 10 пъти от доматите.
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от които със собствена семка. Това е възможно, тъй като малиновият храст образува т.нар. сложни плодове, които в нашите климатични условия зреят през месеците юли и август. Той принадлежи към голямото семейство розоцветни и е най-близък роднина на къпината.
Заради аромата и сочността си , малките червени плодове са любими на всички, но особено на децата. Оказва се това не е случайно, тъй като съдържат цял коктейл от полезни вещества. Само 200 гр. малини осигуряват дневната доза витамин С. Природата обаче мъдро е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или така нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се препоръчват при разширени вени ,тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове, понижен имунитет или кръвотечения с различен произход.
Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други ценни витамини -  бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подпомагат растежа, подобряват зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) пък е необходима за развитието на мозъка, гръбначния стълб и плацентата. Малините са още източник на множество минерали и микроелементи – мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. 
Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането. Ниската калорична стойност (52 кал), почти липсата на захароза и високо съдържание на влакнини правят малините подходяща храна както за диети за отслабване, така за лекарство за хора, страдащи от диабет-2, сърдечни и други заболявания.
image

 В прясно състояние като билка малините се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят ценните си качества и след термична обработка) плодовете се използват при простудни заболявания - понижават температурата. 

Наред с плодовете се използват и листата на малината , а полезните вещества в тях са в по-голяма концентрация. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми– диария, киселини, колики, а външно се използва при кървящи венци   и възпаления в устната кухина.

В заключение можем да кажем, че малините са "най-вкусния" доктор.
 Сладката и конфитюрите от малини са особено вкусни и често използвани за пълнеж на палачинки. Обикновено на 1кг. малини се слага 1 кг. захар, 1 ч.л. лимонтузи и чаша вода. Вари се на слаб огън до сгъстяване -40-50 минути. лимонтузуто се поставя  5 мин. преди края на варенето.
Информацията е както от нета, така и от мой собствен опит.











Гласувай:
13



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982158
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930