Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2013 16:44 - Глухарче - хем здравословно, хем вкусно, хем без пари
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 4610 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 28.04.2013 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес салатата ми  се състоеше от нарязани на тънки пръчици сурова тиквичка, малко пресен лук и листа на глухарче и всичко това осолено на вкус и полято със сок от половин лимон и зехтин.
Вече тиквичките ги ядем в суров вид. Много по-вкусни са от краставиците. Но въпросът ми е за обикновеното глухарче /радика, бърдоква, жълта млечка/ с необикновени свойства.
Глухарчето е многогодишно тревисто растение с млечен сок. Коренът е прав, обикновено неразклонен, дълъг 20-60 см, широк 1-3 см, отвън червено-кафяв, отвътре бял. Листата са събрани в розетка, цветовете - в съцветия обвити отвън със зелени листчета. Плодчетата са твърди.

image

Народната медицина препоръчва глухарчето против запек, за прочистване на кръвта, против хемороиди, против възпаление на пикочния мехур, при воднянка и диабет.
Прилага се при камъни в жлъчката, в бъбреците и пикочния мехур, при стомашни"и чревни смущения, при кашлица, екземи, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене и за регулиране на кръвното налягане.
 Надземната част с корените подобрява функциите на черния дроб, действа злъчегонно, пикочогонно, противоглистно. Лечебният ефект се дължи главно на горчивите вещества, органичните киселини и гликозидите. Установено е, че  глухарчето усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерина в кръвта.
Външно билката се прилага при ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, циреи, лунички по лицето, за промивка при възпаление на очите, за гаргара при гърлобол. Млечният сок, който изпуска глухарчето, се препоръчва за мазане при брадавици. При екземи се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка.
Употребени като салата, пресните листа на глухарчето със своя леко възгорчив и пикантен вкус напомнят донякъде вкуса на градинската цикория. Ситно нарязаните жълти или зелени листа на глухарчето са много добри и за намазване върху хляб за приготвяне на билкова извара (нарязани на ситно и добре объркани с изварата).

Листата могат да бъдат задушени, както се задушава спанак или нарязани на ситно да се прибавят накрая към готови пролетни чорби. 

Още за глухарчето можете да прочетете ТУК или ТУК , а за още рецепти с глухарче, като кликнете върху синия линк по-долу.
Глухарче - готварски, кулинарни рецепти
Всеки, когато излиза извън града, може да си набере това безценно растение, та дори и в парка, но не покрай пътищата. 
Опитайте! Правила съм салати само от листа на глухарче, но и тя е вкусна, с леко горчив вкус и 100% безплатна.











Гласувай:
15



1. danailvdimitrov - дядо Боже пак се е погрижил да имаме лесен и достъпен вариант за лечение
29.04.2013 00:34
иначе да сме измрели досега
цитирай
2. krasi08 - При тезе доктори,
29.04.2013 07:18
ако сам не си помогнеш, няма кой да ти помогне, а природата се е погрижила за всичко. Милиони измират ей така, от невежество, а баба ми живя 101 год. защото ползваше природата, а пролетно време салата от листа на глухарче, консумираше през 2 дни, колкото и саркастично да Ви звучи израза, че досега да сме измрели. Опитайте, сега е момента!
цитирай
3. bven - Лесно и полезно:)))
29.04.2013 20:27
Благодаря за информацията.
Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978547
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031