Най-четени
1. cchery
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela
Постинг
28.04.2013 16:44 -
Глухарче - хем здравословно, хем вкусно, хем без пари
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 4610 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 28.04.2013 16:55
Прочетен: 4610 Коментари: 3 Гласове:
15
Последна промяна: 28.04.2013 16:55
Днес салатата ми се състоеше от нарязани на тънки пръчици сурова тиквичка, малко пресен лук и листа на глухарче и всичко това осолено на вкус и полято със сок от половин лимон и зехтин.
Вече тиквичките ги ядем в суров вид. Много по-вкусни са от краставиците. Но въпросът ми е за обикновеното глухарче /радика, бърдоква, жълта млечка/ с необикновени свойства.
Глухарчето е многогодишно тревисто растение с млечен сок. Коренът е прав, обикновено неразклонен, дълъг 20-60 см, широк 1-3 см, отвън червено-кафяв, отвътре бял. Листата са събрани в розетка, цветовете - в съцветия обвити отвън със зелени листчета. Плодчетата са твърди.
Народната медицина препоръчва глухарчето против запек, за прочистване на кръвта, против хемороиди, против възпаление на пикочния мехур, при воднянка и диабет.
Прилага се при камъни в жлъчката, в бъбреците и пикочния мехур, при стомашни"и чревни смущения, при кашлица, екземи, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене и за регулиране на кръвното налягане. Надземната част с корените подобрява функциите на черния дроб, действа злъчегонно, пикочогонно, противоглистно. Лечебният ефект се дължи главно на горчивите вещества, органичните киселини и гликозидите. Установено е, че глухарчето усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерина в кръвта.
Външно билката се прилага при ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, циреи, лунички по лицето, за промивка при възпаление на очите, за гаргара при гърлобол. Млечният сок, който изпуска глухарчето, се препоръчва за мазане при брадавици. При екземи се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка.
Употребени като салата, пресните листа на глухарчето със своя леко възгорчив и пикантен вкус напомнят донякъде вкуса на градинската цикория. Ситно нарязаните жълти или зелени листа на глухарчето са много добри и за намазване върху хляб за приготвяне на билкова извара (нарязани на ситно и добре объркани с изварата).
Листата могат да бъдат задушени, както се задушава спанак или нарязани на ситно да се прибавят накрая към готови пролетни чорби.
Още за глухарчето можете да прочетете ТУК или ТУК , а за още рецепти с глухарче, като кликнете върху синия линк по-долу.
Глухарче - готварски, кулинарни рецепти
Всеки, когато излиза извън града, може да си набере това безценно растение, та дори и в парка, но не покрай пътищата.
Опитайте! Правила съм салати само от листа на глухарче, но и тя е вкусна, с леко горчив вкус и 100% безплатна.
Вече тиквичките ги ядем в суров вид. Много по-вкусни са от краставиците. Но въпросът ми е за обикновеното глухарче /радика, бърдоква, жълта млечка/ с необикновени свойства.
Глухарчето е многогодишно тревисто растение с млечен сок. Коренът е прав, обикновено неразклонен, дълъг 20-60 см, широк 1-3 см, отвън червено-кафяв, отвътре бял. Листата са събрани в розетка, цветовете - в съцветия обвити отвън със зелени листчета. Плодчетата са твърди.
Народната медицина препоръчва глухарчето против запек, за прочистване на кръвта, против хемороиди, против възпаление на пикочния мехур, при воднянка и диабет.
Прилага се при камъни в жлъчката, в бъбреците и пикочния мехур, при стомашни"и чревни смущения, при кашлица, екземи, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене и за регулиране на кръвното налягане. Надземната част с корените подобрява функциите на черния дроб, действа злъчегонно, пикочогонно, противоглистно. Лечебният ефект се дължи главно на горчивите вещества, органичните киселини и гликозидите. Установено е, че глухарчето усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерина в кръвта.
Външно билката се прилага при ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, циреи, лунички по лицето, за промивка при възпаление на очите, за гаргара при гърлобол. Млечният сок, който изпуска глухарчето, се препоръчва за мазане при брадавици. При екземи се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка.
Употребени като салата, пресните листа на глухарчето със своя леко възгорчив и пикантен вкус напомнят донякъде вкуса на градинската цикория. Ситно нарязаните жълти или зелени листа на глухарчето са много добри и за намазване върху хляб за приготвяне на билкова извара (нарязани на ситно и добре объркани с изварата).
Листата могат да бъдат задушени, както се задушава спанак или нарязани на ситно да се прибавят накрая към готови пролетни чорби.
Още за глухарчето можете да прочетете ТУК или ТУК , а за още рецепти с глухарче, като кликнете върху синия линк по-долу.
Глухарче - готварски, кулинарни рецепти
Всеки, когато излиза извън града, може да си набере това безценно растение, та дори и в парка, но не покрай пътищата.
Опитайте! Правила съм салати само от листа на глухарче, но и тя е вкусна, с леко горчив вкус и 100% безплатна.
Тагове:
1.
danailvdimitrov -
дядо Боже пак се е погрижил да имаме лесен и достъпен вариант за лечение
29.04.2013 00:34
29.04.2013 00:34
иначе да сме измрели досега
цитирайако сам не си помогнеш, няма кой да ти помогне, а природата се е погрижила за всичко. Милиони измират ей така, от невежество, а баба ми живя 101 год. защото ползваше природата, а пролетно време салата от листа на глухарче, консумираше през 2 дни, колкото и саркастично да Ви звучи израза, че досега да сме измрели. Опитайте, сега е момента!
цитирайБлагодаря за информацията.
Хубава вечер!
цитирайХубава вечер!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.