Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2012 07:42 - Изкушенията на есента - кестените
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 6767 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 23.10.2012 06:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След тиквите, едно от най-големите изкушения на есента , са кестените, като за ядене се иззползва дивият конски кестен /индийски кестен/, едно и също растение, познато с много имена. Дивият кестен е високо дърво с широка корона. Листата му са длановидни с дълги  дръжки. Има бели или розови цветове със силен аромат. Плодът е в зелена кутийка с бодли, с  кафява обвивка , отвътре е бял.  Конският кестен е медоносно растение, цъфти през  април-май. Дивият кестен е с високи лечебни свойства и влиза в състава на много лекарствени препарати. Използват се кората на стъблото и семената, както и листата и цветовете. Действието му е освен хранително и  противовъзпалително. Намалява склонността към прекомерно съсирване и образуване на тромби. Дивият кестен се използва при:  възпалителни заболявания на храносмилателната система, флебити, тромбози и хемороиди, катари на горните дихателни пътища, невралгии подагра. 
image

Благородните им дървета са част от пейзажа по цялото Средиземноморие, а гладките махагонови плодове, скрити в бодлива опаковка, определено са важна част от кулинарното наследство на Франция, Испания и Италия, но също и на Китай и голяма част от централна Европа. Има ги също в Северна и Южна Америка.

По свойства сладките ядливи кестени наподобяват доста повече зърнените култури, отколкото ядките. Поради високото съдържание на танин кестените имат тръпчив вкус и не се ядат сурови, но когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до по-прости захари и те стават леко сладки, с консистенция на хлебен крем. Трудно е за вярване, но кестените съдържат витамин C, почти колкото лимоните, а са богати и на витамините B2, B1 и A. Ето защо те са прекрасна храна точно в сезона си - късна есен и зима, когато имунната система на човека е отслабнала. Съдържат и минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиций. Още едно предимство е  сериозното количество лецитин в тях, който е важен за паметта, предпазва от сърдечносъдови болести, улеснява метаболизма и действа противостресово. Вярно е, че са пълни с въглехидрати и доста калорични (248 калории на 100 грама), но пък са богати на фибри и за разлика от повечето ядки са бедни на мазнини.

image

Старите готварски книги са пълни с рецепти за кестени - сладки и солени. Това са безкрайно вкусни и сговорчиви плодове, със забележителен леко наслаждащ вкус, със землисто-горски нотки на диви гъби и мъх. 

За да видите рецепти с кестени, кликнете върху линковете по-долу или стрелките най-долу:
Рецепти с Кестени, Кестени рецепти
Моето сладко хоби- Телешко филе с кестени
Кестени : Готварски, кулинарни рецепти
Hera.bg - Печени кестени срещу есенната умора
По-долу можете да прочетете и за декоративния конски кестен:
Конски кестен срещу разширени вени











Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 981438
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930