Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. hadjito
13. samvoin
14. tili
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. hadjito
13. samvoin
14. tili
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Постинг
13.10.2012 07:42 -
Изкушенията на есента - кестените
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 6767 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 23.10.2012 06:42
Прочетен: 6767 Коментари: 0 Гласове:
18
Последна промяна: 23.10.2012 06:42
След тиквите, едно от най-големите изкушения на есента , са кестените, като за ядене се иззползва дивият конски кестен /индийски кестен/, едно и също растение, познато с много имена. Дивият кестен е високо дърво с широка корона. Листата му са длановидни с дълги дръжки. Има бели или розови цветове със силен аромат. Плодът е в зелена кутийка с бодли, с кафява обвивка , отвътре е бял. Конският кестен е медоносно растение, цъфти през април-май. Дивият кестен е с високи лечебни свойства и влиза в състава на много лекарствени препарати. Използват се кората на стъблото и семената, както и листата и цветовете. Действието му е освен хранително и противовъзпалително. Намалява склонността към прекомерно съсирване и образуване на тромби. Дивият кестен се използва при: възпалителни заболявания на храносмилателната система, флебити, тромбози и хемороиди, катари на горните дихателни пътища, невралгии подагра.
Благородните им дървета са част от пейзажа по цялото Средиземноморие, а гладките махагонови плодове, скрити в бодлива опаковка, определено са важна част от кулинарното наследство на Франция, Испания и Италия, но също и на Китай и голяма част от централна Европа. Има ги също в Северна и Южна Америка.
По свойства сладките ядливи кестени наподобяват доста повече зърнените култури, отколкото ядките. Поради високото съдържание на танин кестените имат тръпчив вкус и не се ядат сурови, но когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до по-прости захари и те стават леко сладки, с консистенция на хлебен крем. Трудно е за вярване, но кестените съдържат витамин C, почти колкото лимоните, а са богати и на витамините B2, B1 и A. Ето защо те са прекрасна храна точно в сезона си - късна есен и зима, когато имунната система на човека е отслабнала. Съдържат и минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиций. Още едно предимство е сериозното количество лецитин в тях, който е важен за паметта, предпазва от сърдечносъдови болести, улеснява метаболизма и действа противостресово. Вярно е, че са пълни с въглехидрати и доста калорични (248 калории на 100 грама), но пък са богати на фибри и за разлика от повечето ядки са бедни на мазнини.
Старите готварски книги са пълни с рецепти за кестени - сладки и солени. Това са безкрайно вкусни и сговорчиви плодове, със забележителен леко наслаждащ вкус, със землисто-горски нотки на диви гъби и мъх.
За да видите рецепти с кестени, кликнете върху линковете по-долу или стрелките най-долу:
Рецепти с Кестени, Кестени рецепти
Моето сладко хоби- Телешко филе с кестени
Кестени : Готварски, кулинарни рецепти
Hera.bg - Печени кестени срещу есенната умора
По-долу можете да прочетете и за декоративния конски кестен:
Конски кестен срещу разширени вени
Благородните им дървета са част от пейзажа по цялото Средиземноморие, а гладките махагонови плодове, скрити в бодлива опаковка, определено са важна част от кулинарното наследство на Франция, Испания и Италия, но също и на Китай и голяма част от централна Европа. Има ги също в Северна и Южна Америка.
По свойства сладките ядливи кестени наподобяват доста повече зърнените култури, отколкото ядките. Поради високото съдържание на танин кестените имат тръпчив вкус и не се ядат сурови, но когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до по-прости захари и те стават леко сладки, с консистенция на хлебен крем. Трудно е за вярване, но кестените съдържат витамин C, почти колкото лимоните, а са богати и на витамините B2, B1 и A. Ето защо те са прекрасна храна точно в сезона си - късна есен и зима, когато имунната система на човека е отслабнала. Съдържат и минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиций. Още едно предимство е сериозното количество лецитин в тях, който е важен за паметта, предпазва от сърдечносъдови болести, улеснява метаболизма и действа противостресово. Вярно е, че са пълни с въглехидрати и доста калорични (248 калории на 100 грама), но пък са богати на фибри и за разлика от повечето ядки са бедни на мазнини.
Старите готварски книги са пълни с рецепти за кестени - сладки и солени. Това са безкрайно вкусни и сговорчиви плодове, със забележителен леко наслаждащ вкус, със землисто-горски нотки на диви гъби и мъх.
За да видите рецепти с кестени, кликнете върху линковете по-долу или стрелките най-долу:
Рецепти с Кестени, Кестени рецепти
Моето сладко хоби- Телешко филе с кестени
Кестени : Готварски, кулинарни рецепти
Hera.bg - Печени кестени срещу есенната умора
По-долу можете да прочетете и за декоративния конски кестен:
Конски кестен срещу разширени вени
Вкусотийка на фурна
Обикновеният човек след 5 години пиене с...
Десантчикът може да развие скорост до 28...
Обикновеният човек след 5 години пиене с...
Десантчикът може да развие скорост до 28...
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.