Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 19:06 - Сезонът на черешите
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 3572 Коментари: 1 Гласове:
20

Последна промяна: 03.06.2012 19:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Яжте череши и ще станете финни като дръжката на черешата" - казва една стара поговорка. И наистина, това е плодът, който можете да ядете в неограничено количество, без да се опасявате от нещо. Това е позволено изкушение.
Кликнете ТУК и вижте кои са десетте причини, за да обичаме черешите. А знае ли някой защо и колко са полезни черешите?

 Те подобряват апетита, укрепват съдовете и спомагат да изхвърляме вредните вещества от организма си. В древността са ги наричали „птичи вишни“, тъй като птиците са предпочитали да ги ядат. Лекарите от Изтока пък са ги ценили, заради бързото им усвояване от човешкия организъм.

1. Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Спомага да се активират обменните процеси в организма, подобряват апетита и работата на мозъка и действат укрепващо на тялото. Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. сурови череши:82%вода, 63 ккал., 1% белтъчини0,2 гр. мазнини, 14% въглехидрати.

2. Съдържат биологично активните вщества кумарини и оксикумарини, които спомагат за съсирването на кръвта. Те помагат също и за общото укрепване на организма.

3. По-тъмночервените сортове череши съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните сьдове. Затова черешите се препоръчват катодобра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

4. Много са полезни при анемия, тъй като съдържат желязо.

5. Черешите много помагат при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

6. В черешите има много целулоза, която помага при диебактериоза на червата. Много са ефективни при запек и подобряват перисталтиката на червата.

7. Черешите помагат и при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар!), който да се пие, докато е горещ.

8. В черешите се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Богати са на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено „лека“ за задстомашната жлеза. Благодарение на това си свойство те са полезни за хората със захарен диабет. Имат нисък гликемичен индекс.

9. Препоръчват се за хора, боледуващи от сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.

10. Те активизират работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да изхвърлят шлаката от организма. Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

image

Препоръчва се и така наречената "черешова диета", особен вид пролетна диета, съобразена със зреенето на черешите и е подходяща както за редуциране на теглото, така и за пречистване на тялото от токсини. Ето една предложена рецепта в нета за 5 дневна диета с череши.

Първи ден
През този ден консумирате единствено 
череши. Позволеното за деня количество не бива да превишава 1 кг. Най-удачно е да разпределите това количество на порции, които да приемате на равни интервали през целия ден. По този начин ще имате чувство за ситост и ще избегнете консумацията на излишно количество неразрешена храна.

Втори ден
Закуска: чаша 
чай или кафе без захар, 200 гр. череши.
Обяд: зеленчукова 
салата.
Следобедна закуска: 200 гр. череши.
Вечеря: зеленчукова 
салата.
Преди лягане: 200 гр. череши.

Трети ден
Закуска: чаша 
чай или кафе без захар, 200 гр. череши.
Обяд: зеленчукова супа без мазнина.
Следобедна закуска: 200 гр. череши.
Вечеря: печена или задушена 
риба.
Преди лягане: 200 гр. череши.

Четвърти ден
Закуска: чаша чай или 
кафе без захар, 200 гр. череши.
Обяд
пилешко месо, зеленчукова салата.
Следобедна закуска: 200 гр. череши.
Вечеря: 1 купа таратор.
Преди лягане: 200 гр. череши.

Пети ден
Закуска: чаша чай или кафе без захар, 200 гр. череши.
Обяд: задушени зеленчуци.
Следобедна закуска: 200 гр. череши.
Вечеря: 100 гр. 
телешко или пилешко месо, зеленчукова салата.
Преди лягане: 200 гр. череши.

Ето и няколко рецепти за десерти с череши:
Бърз десерт с череши
Продукти:
 1 пакет бутер тесто, 3/4 км череши, 1/2 пакет маслени бисквити, 1/2 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. захар, 1 яйце
Начин на приготвяне: Разстелете бутер тестото. Изрежете от него 2 еднакви час ти с големината на тавич ката, в която ще печете де серта. Сложете първата ко ра в тефлонова тавичка. Смесете почистените от костилките череши с начуканите на трохи маслени бисквити, натрошените орехи и захарта. Разпределе те сместа върху кората в тавичката. Отгоре захлупете с другата кора и слепете краищата. Намажете с раз бито яйце. Надупчете кора та с вилица. Опечете десерта в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Крем с череши и кисело мляко
Продукти:
 3 кофички кисело мляко с висока масленост, 1 ч.ч. пудра захар, 20 гр желатин, 1 пакетче ванилия, 1 лимон, 1 ч.ч. череши, 100 гр смлени орехи
Начин на приготвяне: Желатинът се слага за разтопяване в купичка с хладка вода. Киселото мляко се изсипва в пластмасова купа и заедно с пудрата захар и ванилията се разбива с миксер. Към разбитото мляко се добавят черешите и сокът от лимон. Накрая се излива на тънка струйка желатинът, като се разбърква бавно с дървена шпатула. Готовата смес се изсипва в кръгла тортена форма. Слага се във фризер или камера за 2 часа да се охлади и желира. След готовност се изважда и формата се потапя в гореща вода, след което се обръща в тортена чиния. Режат се парчета и се сервират. Поръсва се леко със смлени орехи.
Черешов шейк
Продукти:
 500 гр череши, 1 с.л. кафява захар, 200 мл течна сметана, 1 лимон
Начин на приготвяне: Измийте черешите, почистете от костилките и пасирайте до фина каша заедно със захарта. Разрежете лимона, оставете един резен за украсата, заедно с една череша, и изцедете сока му. Смесете лимоновия сок с черешите. Разбийте сметаната. Изсипете черешите във висока коктейлна чаша, донапълнете я със сметана и поднесете с резен лимон и черешка.
Черешов сладолед
Продукти:
 2 ч. ч. сладкарска сметана, 300 гр почистени череши, 1/2 ч. ч. захар, 2 с.л. коняк
Начин на приготвяне: В тенджерка се смесват черешите и захарта, слагат се на котлона и се бъркат, докато захарта се разтопи. Сметана се разбива на крем, според указанията на опаковката. Черешите се смачкват и се смесват със сметаната. Сладоледът се покрива с фолио и се поставя във фризера. През около 1 час периодично се разбърква, за да не се получат ледени кристали.

Вижте и два клипа за празника на черешата, който ежегодно се организира в гр. Кюстендил.
image








Гласувай:
20



1. krasi08 - За цените на черешите
04.06.2012 06:55
Независимо от слабата реколта и пораженията, нанесени от дъжда, в Кюстендилско черешите се продаат между 1 и 2 лева.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982326
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930